Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z03704

Vragen van het lid Smits (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over expertisecentra die geld voor zorgleerlingen oppotten. (Ingezonden 3 maart 2009)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Onderwijsbond: veel rugzakgeld in speciaal onderwijs opgepot"? 1) Wat is uw oordeel over het onderzoek van de Algemene Onderwijsbond dat hieraan ten grondslag ligt? 2)


2
Wat zijn de motieven van de regionalen expertisecentra om het budget niet uit te geven, maar op te potten? Indien u dit niet weet, bent u bereid dit te onderzoeken?


3
Onderschrijft u de uitspraak van de voorzitter van de WEC-raad 3) dat scholen in 2006 en 2007 niet genoeg ambulant begeleiders wisten te vinden? Zo ja, wat kunt u hiertegen ondernemen?


4
Is het waar dat scholen, zelfs als ze voldoende expertise in huis hebben en de nodige zorg kunnen leveren, geen budget van de expertisecentra krijgen? Hoe verklaart u dit?


5
Wat gaat u ondernemen om ervoor te zorgen dat de regionale expertisecentra stoppen met het oppotten van budget, zodat het geld wordt besteed aan de leerlingen die het nodig hebben?


1) de Volkskrant, 27 februari 2009

2) Algemene Onderwijsbond: "Hoe rijk zijn de expertisecentra?"
3) WEC-raad behartigt de belangen van instellingen die vallen onder de Wet op de Expertise Centra (speciaal onderwijs)