Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Asbestambassadeurs binnenkort aan de slag

02-03-2009

Op 26 februari 2009 zijn in de Haagse Zürichtoren de eerste certificaten voor het asbestambassadeurschap uitgereikt. 25 gemeenteambtenaren ontvingen uit handen van Peter Torbijn, directeur Risicobeleid van het ministerie van VROM, het getuigschrift. Asbestambassadeurs zijn ambtenaren die zijn opgeleid om samen met de provincie gemeentes te helpen bij het op orde brengen van hun asbesttaken.

Uit onderzoek van de VROM-Inspectie (pdf, 973 kb) in 2008 bleek dat ruim de helft van de gemeenten die taken op een onvoldoende niveau uitvoert. VROM heeft daarop met de provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat dit jaar extra aandacht besteed wordt aan het verbeteren van de uitvoering van de gemeentelijke taken.

Daarvoor heeft VROM met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de VNG een actieplan gemaakt, waarin onder andere is voorzien in het opleiden van asbestambassadeurs. Deze ambtenaren volgen een tweedaagse cursus van VROM waarbij ze onder meer leren hoe ze asbest op een effectieve manier onder de aandacht brengen bij bestuurders en collega's. De ambassadeurs gaan de komende maanden de slag.

Meer informatie:

* Ga naar het dossier Asbest

* Of kijk op InfoMil