Eerste Kamer der Staten Generaal

Minister weigert motie Eerste Kamer uit te voeren

4 maart 2009

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft dinsdag 3 maart gezegd dat zij een aangenomen motie van de Eerste Kamer niet wenst uit te voeren, al was zij het met de strekking ervan wel eens. Het betrof de motie van senator Sylvester (PvdA) waarin de regering wordt verzocht na te gaan of spoedig een fiscale maatregel ter stimulering van grootschalige energiebesparing door renovatie van bedrijfsgebouwen en woningen kan worden getroffen ( EK 31.700 XIII/31.700 D, F ). De minister zei dat zij de motie niet kon uitvoeren, omdat er niet in wordt aangegeven hoe de eventuele stimuleringsmaatregel gefinancierd moet worden. Wel was zij bereid de gedachte die in de motie wordt verwoord in te brengen in het kabinetsberaad over concrete maatregelen ter bestrijding van de recessie. Na de stemming over de motie herhaalde minister Van der Hoeven dat zij de motie niet zou uitvoeren. Sylvester zei daarop dat zij ervan uitgaat dat de strekking van de motie wel aan de orde komt in het kabinetsberaad.

De motie werd in de derde termijn van het debat over effectiviteit van het economisch beleid ingediend ter vervanging van een eerdere motie van senator Sylvester. Alle fracties in de senaat steunden de motie op die van het CDA na. Woordvoerder Terpstra van de CDA-fractie schaarde zich achter de argumentatie van de minister al zei ook hij dat hij wel voor het stimuleren van energiebesparing is. Terpstra wees erop dat de regering eerder al een energiebesparingfonds in het leven heeft geroepen. Komt deze maatregel in de plaats van dit fonds of komt hij er bovenop, vroeg Terpstra zich af.

De VVD-woordvoerder Kneppers-Heynert zei dat haar fractie de motie steunt op voorwaarde dat vooral gekeken wordt naar het maatschappelijk rendement. SP-senator Reuten zei dat zijn fractie de motie steunt, ondanks enkele bedenkingen. Zo vond de fractie dat de motie in het debat er met de haren is bijgesleept en ook dat er een dekking in aangegeven had moeten worden. Senator Van den Berg wees er namens de fracties van SGP en ChristenUnie op dat deze fracties de motie mede hebben ondertekend om te onderstrepen dat zij voor duurzaamheid zijn en maatschappelijk ondernemen. Mede-indiener Schouw van D66 zei dat de motie vooral niet geïsoleerd bekeken moet worden, maar in het geheel van de maatregelen ter bestrijding van de economische crisis een rol moet spelen.

stenogram 3 maart 2009