Gemeente Ermelo


Aanvraag vergunningen

Aanvraag vergunningen
Alle gemeenten in Nederland kennen de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Dus ook Ermelo. De APV is een regeling die geldt voor iedereen in de gemeente. Het doel van de APV, die door de gemeenteraad wordt vastgesteld, is de gemeente leefbaar en op orde te houden. Indien inwoners of anderen zich niet houden aan de regels die in de APV zijn opgenomen kan de gemeente handhavend optreden en de overtreder een sanctie opleggen.

Voor een aantal activiteiten is een vergunning nodig. De gemeente wil op deze manier vinger aan de pols houden als het gaat om bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid of het beperken van overlast.

Een vergunning aanvragen is eenvoudig. In een brief aan de gemeente wordt bijvoorbeeld toestemming gevraagd voor het organiseren van een activiteit. Aan de hand van een draaiboek of formulier dat op deze website te vinden is dient de aanvrager zijn aanvraag in. De gemeente beoordeelt deze aanvraag en geeft, als aan alle voorwaarden wordt voldaan, toestemming.

Dit proces kost tijd. Om de aanvragers goed van dienst te kunnen zijn en de aanvraag zorgvuldig af te wikkelen heeft de gemeente acht weken tijd nodig. In deze tijd worden ook politie en brandweer om advies gevraagd en op de hoogte gesteld. De gemeente heeft de mogelijkheid om aanvragen die niet op tijd binnen zijn niet in behandeling te nemen. Dit betekent bijvoorbeeld geen toestemming voor de te organiseren activiteit. Indien de aanvrager de activiteit toch laat plaatsvinden zal de gemeente handhavend optreden en sancties opleggen.

De gemeente wordt in toenemende mate geconfronteerd met aanvragen die te laat worden ingediend. Tot op heden heeft de gemeente zich redelijk opgesteld en toch toestemming verleend als aan alle andere voorwaarden was voldaan. Hieraan kleeft echter een groot bezwaar. Inwoners die bezwaar willen maken tegen een besluit om toestemming te verlenen voor een bepaalde activiteit hebben dan geen mogelijkheid meer bezwaar te maken. Zeker als de activiteit al achter de rug is. Dit is een onwenselijke situatie.

De gemeente roept iedereen op, die een aanvraag indient in het kader van de APV om dit op tijd te doen. Meer informatie over de APV. U kunt ook bellen met de afdeling Publiekzaken, mevrouw Miranda van der Werff, telefoon 0341 56 71 38.