ChristenUnie



'Geef langdurig werklozen keuze uit drie banen'

woensdag 04 maart 2009 08:00 De ChristenUnie wil dat langdurig werklozen drie baanmogelijkheden krijgen aangeboden die passend zijn. Dit kunnen banen zijn die onder het werk- en denkniveau van betrokkene liggen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Passend werk is te verkiezen boven thuis zitten. Maar in de wetswijziging wordt de term `passende arbeid' zo ruim gedefinieerd dat ik twijfel aan het beoogde effect." De ChristenUnie is er een voorstander van dat er een situatie wordt gecreëerd dat de werknemer gemotiveerd aan de slag gaat.

Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn stelt daarom voor dat langdurig werkelozen een werkaanbod krijgen van minimaal drie banen. Vanuit de overtuiging dat als er iets te kiezen valt de motivatie hoger is dan wanneer één baan verplicht wordt opgelegd. In de wijziging van de Werkloosheidswet die de Tweede Kamer deze week bespreekt wordt de term `passende arbeid' volgens de ChristenUnie te
ruim gedefinieerd. Ortega-Martijn:,,Mensen moeten prikkels krijgen om een baan die voor handen is te accepteren, maar de motivatie waarmee de baan wordt uitgevoerd is belangrijk voor zowel werknemer als werkgever".

Het doel van de hantering van de term passende arbeid is dat de werkkansen van hoogopgeleide langdurig werklozen worden vergroot. Ortega-Martijn:,,Er is niets mis mee om voor tijdelijke duur een baan te accepteren op een lager niveau. Nu is het wel de vraag of hoogopgeleiden worden aangenomen door werkgevers wanneer zij voor veel banen `overgekwalificeerd' zijn. Ook vraag ik me af of de administratieve lasten voor de werkgever niet teveel stijgen door een snel verloop van te hoog opgeleid personeel die kort na aantreden een baan op hun eigen niveau vinden".
Ook wil de ChristenUnie dat de administratielasten voor de burger gereduceerd worden. Daarom pleit de ChristenUnie voor een minder streng toezichtregime van het UWV. Ortega-Martijn:,,Deze werknemers werken al en een streng toezichtregime leidt alleen maar af en geeft onnodig onrust in het arbeidsproces."