Gemeente Soest

.

Ieder kind doet mee aan sport en cultuur

04 maart

Het jeugdsportfonds Ieder kind doet mee aan sport en cultuur!

Op 10 februari jl. vond de feestelijke aftrap van het Jeugdcultuurfonds Soest en het Jeugdsportfonds plaats.

Beide fondsen stellen kinderen uit armlastige gezinnen in staat toch mee te doen aan sport en cultuur.

Bij sport gaat het om bijv. contributie van bijv. de voetbal-, badminton-, volleybal- of zwemvereniging etc. Of om atributen zoals voetbalkleding en -schoenen. En bij cultuur om bijv. kosten van toneel-, muziek-, theater-of dansles.

Professionele intermediairs 'spotten' kinderen t/m 18 jaar (bij sport t/m 16 jaar) en dienen een aanvraag voor het kind in. Intermediairs zijn bijvoorbeeld leerplichtambtenaren, bijstandconsulenten, leerkrachten en Jeugdzorg. Ouders en het veld kunnen niet zelf aanvragen maar wel in contact treden met een intermediair.

Er komt een overzichtelijke cultuurgids uit zodat het kind uit lokaal aanbod kan kiezen. De gemeenteraad van Soest heeft voor beide fondsen geld beschikbaar gesteld.

De raad vindt het belangrijk dat kinderen met leeftijdsgenoten mee kunnen doen. Het is immers niet de schuld van het kind dat het gezin geen geld heeft. De afhandeling gebeurt discreet, zonder dat de omgeving het weet. Soest heeft het voornemen zich op termijn bij het Jeugdcultuurfonds Nederland aan te sluiten.

Daarmee is de gemeente Soest de tweede gemeente in Nederland en de eerste in de provincie Utrecht. Naar verwachting is het landelijke Jeugdcultuurfonds binnen enkele maanden operationeel. In de tussentijd handelt de Sociale Dienst BBS de lokale aanvragen voor cultuur af.

Meer informatie over het aanvagen:

Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds