Gemeente Laarbeek

Groenrenovaties in de kernen

LAARBEEK - Enkele weken geleden heeft u op deze paginas kunnen lezen dat de gemeente Laarbeek op diverse plaatsen aan de slag is of gaat met kappen van bomen en ander groen. Er zijn binnen onze gemeente nog enkele plaatsen waar het groen versleten is. Om dit te herstellen, wordt het groen in deze straten gerenoveerd.

Hieronder kunt u per kern een korte beschrijving lezen van de komende werkzaamheden.

Aarle-Rixtel

Aan de Biermansstraat zijn afgelopen jaren enkele nieuwe woningen gebouwd. Voor de realisatie van dit plan zijn bomen verwijderd. Nu de bouw klaar is, wordt de straat opnieuw aangeplant met een laanstructuur van esdoorns.

Op het Blauwe Schutplein staan op dit moment sierkersen. De kwaliteit van deze bomen is slecht, gezien de diverse zwamaantastingen die gevonden zijn. De bomen zullen verwijderd worden. Gelukkig staan er op het centrale grasveld voldoende volwassen bomen die voor een groene sfeer binnen de wijk zorgen. Vandaar dat er geen bomen teruggeplant worden.

Uit gemeentelijke enquêtes onder bewoners aan zowel de Molenstraat als de Valkendijk en Langeakker is gebleken dat men vindt dat het groen verouderd is. Aan de hand van dit resultaat is een renovatieplan opgesteld waarbij we beplantingsvakken gaan vervangen door nieuwe jonge beplanting. De hele bomenlaan aan de Molenstraat wordt ook vervangen. Hier zijn in de loop der tijd al veel iepen verdwenen vanwege iepziekte. Om nu weer een uniforme laan te krijgen gaan we hier esdoorns aanplanten.

Beek en Donk

In de Rogier Monicxlaan en op t Slotje staan momenteel sierkeren. De kwaliteit van deze bomen is slecht en ze zullen nooit uitgroeien tot het gewenste eindbeeld. Vandaar dat deze bomen worden vervangen door in totaal 52 Taxodiums. Deze loofverliezende naaldbomen zullen naar verwachting prima groeien op die locaties. Op t Slotje wordt ook een groenstrook verwijderd.

De Lekerstraat is het afgelopen jaar aangepast. Om het geheel weer met groen te bekleden zullen hier iepen en essen geplant worden. Hierdoor worden de bestaande laanstructuren in de Mgr. Verhagenstraat en de Lekerstraat met elkaar verbonden. Er zullen ook beukenhagen geplant worden, zoals dit enkele jaren geleden ook in de Mgr. Verhagenstraat is gedaan.

Rondom het speelveldje aan de Muzenlaan worden de hagen hersteld zodat er een afscherming ontstaat tussen de rijbaan en het speelveld. De eikenlaan wordt doorgetrokken over het speelveld heen. Om dit alles goed voor te bereiden zal het speelveld eerst met een kraan gespit worden. Hiermee willen we goede groeiomstandigheden maken voor de nieuwe bomen.

In het noordelijke deel van de Muzenlaan staan momenteel haagblokken langs de weg. Om de hele straat ditzelfde uiterlijk te geven, worden diezelfde hagen ook op de andere locaties gebracht.

Lieshout

In de Spil en de Floreffestraat zullen beplantingsstroken worden verwijderd. Deze zorgen momenteel voor een rommelig en onoverzichtelijk straatbeeld. Het bestaande straatbeeld dat voorin de Floreffestraat al bestaat wordt doorgetrokken. Dit houdt in dat er dadelijk overal bomen in gazon staan.

Langs het Rooiven zijn vorig jaar populieren gerooid. Hier worden berken teruggeplant. Deze bomen passen landschappelijk gezien prima in dit gebied. De bomen zullen geplant worden tijdens boomplantweek door enkele scholieren.