Provincie Noord-Holland

Vogels kijken bij Fort Krommeniedijk

4-3-2009

Komend weekeinde staan de telescopen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek opgesteld bij het Fort Krommeniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Bezoekers kunnen er behalve de vogels ook tentoonstellingen over natuur, landschap en de geschiedenis van het fort bekijken.

Het terrein biedt een schitterend uitzicht over de Uitgeesterbroekpolder die momenteel voor een deel onder water wordt gezet. Ooit moest de Stelling van Amsterdam de hoofdstad tegen vijanden beschermd, maar tegenwoordig is zo'n plas-drassituatie vooral aantrekkelijk voor vogels op doortrek. De natte polder trekt veel vogels: ganzen, eenden en steltlopers, waaronder de weidevogels tureluur, grutto en kemphaan. Misschien valt er zelfs een grote of kleine zilverreiger te bewonderen. De leden van de Vogelbeschermingswacht vertellen de bezoekers er graag over.

Het fortterrein, lange tijd verboden gebied voor bezoekers, is op zaterdag 7 maart en zondag 8 maart geopend van 9.30 tot 16.00 uur. De toegangsprijs is 1,50 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kijk voor meer informatie op de website.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 42 forten. De Stelling is een kunstje van waterstaatkundig vernuft: indien de vijand zou komen, kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco en sinds 2005 heeft het tevens het predicaat Nationaal Landschap. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van de Stelling en zet zich in voor de publieke toegankelijkheid, restauratie, behoud van het landschap en ondernemen in de Stellingzone.

Nieuwsredactie