Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 4 maart 2009

UvA en VU bundelen bèta-masteropleidingen

Willem Stiekema kwartiermaker van de Amsterdam Graduate School of Science

Gepubliceerd op 4 maart 2009

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) richten de Amsterdam Graduate School of Science (AGSS) op om hun bèta-opleidingen op masterniveau te etaleren en te bundelen. De AGSS wordt ook verantwoordelijk voor het opleidingsdeel van de bètapromovendi op beide instellingen. De VU en UvA hebben prof. dr. Willem J. Stiekema per 1 mei benoemd tot kwartiermaker om de start van de gezamenlijke graduate school voor te bereiden.

De universiteiten willen met de nieuwe samenwerking de aantrekkingskracht van hun bèta-opleidingen vergroten voor met name buitenlandse topstudenten in de natuur- en levenswetenschappen. Naast verhoging van het aantal inkomende studenten zullen waar mogelijk opleidingen worden samengevoegd en efficiënter worden verzorgd. De graduate school begint op 1 september 2009 met een deel van de opleidingen en coördinatie van de promotieactiviteiten.

Sinds 2003 verzorgen de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de VU en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA samen diverse tracks in het natuurkunde- en scheikundedomein. Het doel van de AGSS is om het aantal gemeenschappelijke tracks en opleidingen uit te breiden. De graduate school is onderdeel van de steeds verder reikende samenwerking tussen de universiteiten en verstevigt de positie van Amsterdam verder als internationaal kenniscentrum. Eerder richtten de VU en UvA al het Amsterdam University College op, een liberal arts and sciences bacheloropleiding die met Engelstalig onderwijs excellente studenten uit het buitenland moet aantrekken.

Over Willem Stiekema

Willem Stiekema (1950) behaalde zijn doctoraalexamen Biologie in 1975 bij de UvA en promoveerde in 1980 bij de VU. Na een postdoctoral fellowship bij het Biology Department, UCLA in Los Angeles begon hij in 1983 als postdoc bij het Laboratorium voor Moleculaire Biologie, Wageningen Universiteit (WUR). Na werkzaam te zijn geweest bij diverse onderzoeksinstituten werd hij in 1999 benoemd tot bijzonder hoogleraar Genoominformatica bij de WUR en in 2002 tot directeur van het Centre for BioSystems Genomics (CBSG).

Stiekema werkt nog tot 30 april bij het Centre for BioSystems Genomics en Wageningen Universiteit en Research Centre. Tot 1 mei is hij tevens coördinator van het mede door de Europese Commissie gefinancierde Integrated Project EU-SOL, dat zich net als het CBSG richt op de verbetering van de kwaliteit van de aardappel en tomaat via genomics technologieën en bioinformatica.
Bron: UvA Persvoorlichting