Partij voor de Vrijheid (PVV)

Aanpak van geweldplegers tegen ambtsdragers - Kamervragen woensdag 04 maart 2009
Vragen van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV) aan de minister van BZK en aan de minister van Justitie over tegenvallende resultaten van de aanpak van geweldplegers tegen politie, ambulancepersoneel, etc.:


1.
Heeft u kennis genomen van het rapport `Evaluatie Strafvorderingrichtlijn kwalificerende slachtoffers'(1) en de berichtgeving over onverminderde voortgang van geweldpleging tegen ambtsdragers (2)?


2.
Hoe verklaart u dat er ondanks de gestelde maatregelen nog in zeer hoge mate tal van schrikbarende geweldplegingen tegen ambtsdragers plaatsvinden?


3.
Hoe verklaart u dat veelal niet bekend is dat bijvoorbeeld winkeliers ook onder kwalificerende slachtoffers vallen?


4.
Bent u het met ons eens dat de strafvorderingrichtlijn OM inzake geweldpleging tegen ambtsdragers niet naar behoren wordt nageleefd? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo nee, waarom niet?


5.
Bent u het met ons eens dat het straattuig geen enkele boodschap heeft aan de huidige softe aanpak en dat stevig repressief optreden geboden is?


6.
Bent u bereid om de geweldsinstructie politie zodanig aan te passen, dat politiefunctionarissen die in het nauw worden gebracht door straattuig daartegen met geboden geweldstoepassing kunnen optreden zonder voor vervolging te hoeven vrezen? Zo nee, waarom niet?


7.
Bent u bereid om een wettelijke verplichting in te voeren om verdachten van geweldpleging tegen ambtsdragers tot hun berechting in preventieve hechtenis te houden, onmiddellijke strafrechtelijke beslaglegging op hun vermogen mogelijk te maken om de schade te kunnen verhalen en een verankering van minimumstraffen in de wet te bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?

(1) www.wodc.nl/images/1714_volledige_tekst_tcm44-159724.pdf (2) AD - Mentaliteitsprobleem nu aanpakken
Telegraaf - Geweld tegen autoriteit amper te stoppen