Gemeente Lingewaard

Dinsdag 3 maart 2009 heeft de bevolking van Gendt massaal ingestemd met de noodzaak van een Kulturhus in Gendt. Met deze positieve instelling is de weg vrij gemaakt om de komende maanden met betrokken partijen een plan voor te bereiden dat in juni aan de Gendtse bevolking en de gemeenteraad van Lingewaard kan worden voorgelegd.

Historie
Lange tijd was de haalbaarheid van een Kulturhus in Gendt onzeker. Immers, het voorstel dat vorig jaar is gepresenteerd was voor de gemeenteraad om financiële redenen onhaalbaar. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds bleef, bij het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad, de wens om tot een Kulturhus te komen aanwezig.

Waarom? Omdat de komst van een Kulturhus een belangrijke bijdrage kan leveren om in de toekomst de leefbaarheid in Gendt te blijven behouden.

Hoe?
Door in het Kulturhus onderdak te bieden aan onder meer thuiszorg, bibliotheek, consultatiebureau, culturele en sportverenigingen, buitenschoolse opvang, jongerenwerk enz. Immers zoveel voorzieningen onder één dak is voor velen een gemak en anderzijds kan het de samenwerking tussen gebruikers bevorderen.

De aanwezigen in de zaal konden zich hierin vinden, mits het wel voor eenieder betaalbaar kan blijven en het toekomstig Kulturhus ook stedebouwkundig op een goede manier ingepast wordt in de omgeving met aandacht voor parkeren en het voorkomen van geluidshinder.

Zonder daarin concreet te zijn maakte wethouder van Roosmalen voldoende duidelijk dat de gemeente er alles aan gelegen is om de omgeving van het Kulturhus op aanvaardbare wijze in te vullen. Uitgangspunt is om de gebouwen Providentia en Leemhof te gebruiken voor het toekomstig Kulturhus. Omdat in het Kulturhus de bibliotheek komt is de sloop van de huidige bibliotheek onvermijdelijk. Nog niet bekend is wat er op de vrijkomende plaats gaat komen.

Klankbordgroep
Het Kulturhus moet het bruisend hart van Gendt worden. Een plaats waren velen tesamen komen en om dat te bewerkstelligen moet duidelijk zijn welke verenigingen en instellingen gebruik willen maken van het Kulturhus.
Vanuit de zaal werd de oproep gedaan om tot een klankbordgroep te komen waarin toekomstige gebruikers zijn vertegenwoordigd. Een oproep die door de gemeente direct werd opgepakt en beloofd is om in april zon klankbordgroep op te zetten.

Zon klankbordgroep kan dan gezamenlijk een programma van eisen opstellen dat bij de verdere planvorming kan worden benut.

Voortgang
De komende weken zal het bureau Vitri bij de reeds bekende gebruikers gaan inventariseren wat de actuele wensen zijn en zullen de gebouwen Leemhof en Providentia nader bouwkundig worden beoordeeld op hun geschiktheid als gebruik voor toekomstig Kulturhus.

Informatiebijeenkomst
In juni zal dan het uiteindelijke plan dat voor de zomer aan de gemeenteraad wordt voorgelegd eerst aan de Gendtse bevolking worden gepresenteerd.