Bestuurlijk Nederland moet discussie bestaande structuur voeren

04/03/2009 18:00

Nintes


- Mentaliteitsverandering is toekomstmuziek -

Bilthoven, 4 maart 2009 - Slechts 6% van de bestuurders ziet in de crisis de noodzaak om meer aandacht aan elementen als normen en waarden te besteden. Om de recessie het hoofd te bieden, zoekt 67% van de bestuurders de oplossingen bij kostenbesparingen en zegt 31% toe zich meer op de stakeholder- dan op de aandeelhouderswaarde te willen concentreren. Dit blijkt uit onderzoek onder 100 bestuurders -uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van Nintes. Een mentaliteitsverandering binnen bestuurlijk Nederland is vooralsnog toekomstmuziek.

Ten tijde van recessie zien bestuurders zich voor de opdracht gesteld om een radicale omslag in het denken te maken en te komen tot een nieuwe ordening en nieuw leiderschap. Van de ondervraagden zegt 38% echter nog geen verschil te merken in de besluitvorming. De discussie over de bestaande structuren wordt nog onvoldoende gevoerd.

Volgens Paul Nouwen, voorzitter van Nintes, wordt het tijd dat 'bestuurlijk Nederland gaat beseffen dat we niet meer opereren in een tijdperk van veranderingen, maar dat we aan de vooravond van de verandering van een tijdperk staan. De vernieuwingsnoodzaak is groot en dwingt tot nadenken over nieuwe samenwerkings- en ondernemingsvormen, de waarde van de keten, nieuw leiderschap en de betekenis van bijvoorbeeld netwerkorganisaties'.

Nintes

Nintes wil leiderschap in het bedrijfsleven en bij de overheid vernieuwen vanuit toekomstige uitdagingen binnen diezelfde organisaties als gevolg van de wijzigende economische en maatschappelijke verhoudingen. Vanuit het idee dat onze maatschappij sterk verandert, stelt Nintes zich tot doel om jonge talentvolle toekomstige bestuurders in het bedrijfsleven, bij de overheid en maatschappelijke organisaties in een vroegtijdig stadium uit te dagen hun gedachten te vormen over toekomstige ontwikkelingen die grote invloed hebben op het speelveld waarin zij (in de toekomst) acteren. Nintes laat jonge, talentvolle bestuurders zelf binnen dit netwerk een nieuwe vorm van leiderschap ontwikkelen. Nintes beoogt de discussie binnen het netwerk een concreet gevolg te geven bij deelnemende organisaties.





http://www.nintes.nl

www.nintes.nl