GAIA

4 maart 2009

Stap dichter bij EU-verbod op handel in zeehondenproducten

Poetin veroordeelt "bloederige" zeehondenjacht Russische regering wil jacht op jonge zeehonden verbieden

De toekomst van de zeehondenjacht ziet er alsmaar minder rooskleurig uit, nu de belangrijke Commissie Interne markt en Consumentenzaken (IMCO) van het Europees Parlement (EP) een totaalverbod op de handel in zeehondenproducten goedkeurde en de Russische regering enkele dagen eerder overeenkwam de jacht op jonge zeehonden te verbieden.

IMCO voor totaalverbod
Met een ruime meerderheid van 25 stemmen tegen 7 stemde de Interne Marktcommissie van het EP eergisteren voor een EU-totaalverbod van de handel in zeehondenproducten. "Daarmee komt een EU-verbod op de handel in zeehondenproducten een serieuze stap dichterbij", zegt een tevreden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA voert samen met International Fund for Animals (IFAW) en Humane Society International (HSI) campagne voor een EU-verbod. "Een Europees verbod op de handel in zeehondenproducten betekent ongetwijfeld het begin van het einde voor de barbaarse wreedheid die in Canada alleen al jaarlijks honderdduizenden weerloze dieren het leven kost", onderstreept Michel Vandenbosch.

Belgische Europarlementsleden pro totaalverbod Eerder nam ook de Leefmilieucommissie van het EP het rapport aan van Frieda Brepoels (NV.A) dat een onvoorwaardelijk verbod op de handel in de producten van de commerciële zeehondenjacht bepleit. Eergisteren stemden ook de Belgische leden van IMCO, Marianne Thijssen (CD&V, EVP-ED), Mia De Vits (Sp.a, PES) en Pierre Jonckheer (Ecolo, Europese Groenen) voor een totaalverbod. Zodoende werd het voorstel weggestemd van het Britse liberale europarlementslid Dianna Wallis, die pleitte voor een onwerkbaar labelingsysteem.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen: "Verbod meest efficient" Europarlementslid en CD&V-voorzitster Marianne Thyssen: "Een verbod op de invoer en commercialisering van zeehondenproducten is de meest efficiënte manier om een einde te maken aan de onmenselijke praktijken waar jaarlijks honderdduizenden dieren het slachtoffer van worden. Als bonthandelaars uit Canada, Groenland, Namibië en Rusland hun producten niet meer verkocht krijgen aan één van de grootste afzetmarkten wereldwijd, betekent dit een enorme stap vooruit voor het dierenwelzijn."

België zette de toon
Ons land zette een paar jaar geleden de toon. In 2007 keurde het Belgische parlement op vraag van GAIA en IFAW unaniem (meerderheid én oppositie) het verbod goed op de handel in zeehondenproducten. Daarmee werd België het eerste EU-land met een onvoorwaardelijk totaalverbod in de handel in zeehondenproducten. Nederland volgde. En ook Slovenië stelde een verbod in.

EU
Een jaar later stelde de Europese Commissie een weliswaar voorwaardelijk handelsverbod voor (d.i. met een ontheffing voor landen die kunnen aantonen dat de dieren pijnloos gedood worden). GAIA en haar Europese collega's dringen aan op een totaalverbod omdat dit de enige effectieve maatregel is die men kan controleren. Uiteindelijk beslissen het Europees Parlement en de Europese Ministerraad. De plenaire stemming over een EU-handelsverbod in het Europees Parlement is gepland voor 2 april.

Poetin tegen zeehondenjacht
Inmiddels raakte ook bekend dat de Russische regering overeengekomen is de jacht op zeehonden jonger dan 1 jaar te verbieden. De Russische eerste minister Vladimir Poetin veroordeelde de jacht als "een bloederige onderneming die men al lang geleden had moeten verbieden". Een opmerkelijke maatregel en een flinke streep door de rekening van Noorwegen. Dat land wilde de jacht in de Witte Zee, die jaarlijks 35000 zeehondenslachtoffers eist, voor 80 % subsidiëren in een poging om de markt in zeehondenpelzen, die wereldwijd sterk achteruitgaat als reactie op een mogelijk EU-verbod, aan te zwengelen.

Zeehonden bedreigd
De voorbije 10 jaar is de zeehondenpopulatie in Rusland met een derde afgenomen tot 200 000 dieren, als gevolg van de smeltende ijskappen en de jachtdruk. Russische jagers slaan nog geen twee weken jonge pups de schedel in om hun witte vacht, zeer gegeerd door de bontindustrie, niet te beschadigen. Ook in Namibië worden zeehonden op grote schaal afgeslacht.

Canada
Over enkele weken start de commerciële zeehondenjacht opnieuw in Canada. Vorig jaar werden meer dan 217 000 zeehonden afgeslacht, bijna allemaal jonger dan 3 maanden.