Gemeente Alkmaar


Opdracht voor doorlichting brandweer

Burgemeester en wethouders laten de brandweerorganisatie doorlichten. De aanleiding voor het onderzoek is volgens burgemeester Piet Bruinooge dat het bestuur een toekomstgerichte brandweerorganisatie wenst die voldoet aan alle (wettelijke) eisen.

`Voordat de nieuwe brandweerkazerne aan de Helderseweg in gebruik wordt genomen willen we duidelijkheid over de organisatie van de brandweer. Die is op dit moment vrij ingewikkeld en wijkt af van korpsen in soortgelijke gemeenten als Alkmaar. De hulpverleningsorganisatie moet voldoen aan de wettelijke eis om 80% van de uitrukken binnen 8 minuten aan te rijden.'

Het onderzoek bij de brandweer moet ruim voor de zomer gereed zijn en bevat een aantal modellen, variërend van het huidige model (met beroeps- en vrijwillige brandweer) tot een doorgerekend model van uitsluitend beroepsbrandweer.

`We zullen de modellen presenteren aan alle brandweermedewerkers en met hen in discussie gaan over de wenselijke structuur. Maar het bestuur zal uiteindelijk een knoop doorhakken', zo meldde burgemeester Bruinooge op zijn wekelijkse persbijeenkomst, woensdag 4 maart 2009.

04 maart 2009