Gemeente 's-Hertogenbosch

04-03-2009
Komt u in aanmerking voor kwijtschelding?

De meeste inwoners van onze gemeente hebben op 27 februari de aanslag gemeentelijke heffingen ontvangen. Mogelijk hebt u recht op kwijtschelding voor de aanslag die u hebt ontvangen.

Kwijtscheldingsbeleid
Kwijtschelding is een belangrijk instrument van de gemeente om de armoede te bestrijden. Daarom voert de gemeente een actief kwijtscheldingsbeleid. We benutten daarbij de beschikbare wettelijke mogelijkheden.

Wat houdt kwijtschelding in?
Als u kwijtschelding krijgt, dan betekent dit dat u de aanslag gemeentelijke heffingen (gedeeltelijk) niet hoeft te betalen.

Voor wie?
Als u de belastingaanslag(en) op grond van uw lage inkomen en vermogen moeilijk kunt betalen, dan kunt u een verzoek om kwijtschelding indienen. Voorbeelden van belastingplichtigen die voor kwijtschelding in aanmerking kunnen komen, zijn huishoudens die uitsluitend zijn aangewezen op een bijstandsuitkering of een AOW-uitkering.

Geautomatiseerde kwijtschelding
Wij hebben voor alle belastingplichtigen die in 2008 kwijtschelding hebben ontvangen bij het Inlichtingenbureau (onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nagevraagd of deze personen voor 2009 mogelijk ook voor kwijtschelding in aanmerking komen. Alle personen waarvoor het Inlichtingenbureau heeft aangegeven dat zij recht hebben op kwijtschelding hebben van ons geautomatiseerd kwijtschelding ontvangen.

Wilt u weten of u geautomatiseerd kwijtschelding hebt gekregen? Dit kunt u zien op uw aanslagbiljet. Er staat dan onderaan dat de aanslag u geautomatiseerd is kwijtgescholden.

Hebt u geen geautomatiseerde kwijtschelding gekregen? Dan wil dit niet zeggen dat u geen recht hebt op kwijtschelding. Als u denkt dat u in aanmerking komt, dan kunt u dit via het kwijtscheldingsformulier aanvragen. Wij gaan dan berekenen of u hiervoor in aanmerking komt.

Beoordelingsnormen
Wat is van belang bij het beoordelen van uw kwijtscheldingsverzoek? De betalingscapaciteit. Dat is het besteedbaar inkomen minus een aantal vaste lasten. Als het bedrag dat overblijft lager is dan het wettelijke normbedrag, komt u mogelijk in aanmerking voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding. Daarnaast bekijken wij of u vermogen hebt in de vorm van een auto of (spaar)tegoeden op uw bankrekening(en). Hebt u meer vermogen dan is toegestaan, dan wordt uw verzoek afgewezen.

Waarvoor
U kunt (gedeeltelijk) kwijtschelding krijgen voor onroerendezaakbelastingen, rioolheffing, belastingen op roerende woonruimten en afvalstoffenheffing. Voor de hondenbelasting verlenen wij geen kwijtschelding.

Formulier
Kwijtschelding vraagt u aan met het daarvoor bestemde formulier. Dit formulier kunt u downloaden via www.s-hertogenbosch.nl, afhalen in het Stadskantoor of aanvragen via e-mail of telefoon. Het formulier vult u in zijn geheel in en stuurt u met de kopieën van de gevraagde stukken naar ons toe.

Informatie
Meer informatie over kwijtschelding vindt u in de bijlagen bij het kwijtscheldingsformulier. Hebt u vragen? Dan kunt u deze stellen via e-mail belastingen@s-hertogenbosch.nl of telefonisch via telefoonnummer (073) 615 54 75. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00 uur.