Gemeente Putten

Inwoners kunnen meestemmen over het te plaatsen kunstwerk op de rotonde

Het college heeft in haar vergadering van 10 februari 2009 besloten om de inwoners van Putten te betrekken bij de keuze tot het plaatsen van een kunstwerk op de rotonde
Voorthuizerstraat/Harderwijkerstraat/Verlengde Dorpsstraat/Postweg. Het college heeft besloten de volgende opties aan de inwoners voor te leggen:


1.
"Eenheid"
"Eenheid"
(ontwerp van Gerrit van Emous)
Het beeld bestaat uit twee gestileerde vormen en omvat een "hartvormige" omsloten ruimte.
Deze omsloten ruimte geeft het kloppend hart weer van een gemeente waar men in alle rust en verdraagzaamheid kan wonen. Dit ondanks de zware periode die de Puttenaren ooit hebben moeten doormaken. De twee vormen staan vrij van elkaar maar hebben oog voor elkaar. Juist de kracht van de "Eenheid" overwint!
Het beeld zal worden gemaakt van brons, heeft een hoogte van ca. 170 cm en een breedte van ca. 120 cm.
Het brons zal worden gepatineerd en krijgt daardoor de groenachtige 'huidskleur'.
Het middenovaal van de rotonde zal verder worden afgewerkt met grind dat op worteldoek ligt. Dus een onderhoudsvriendelijke rotonde.
2.
Ode aan het Hert
Ode aan het Hert
(ontwerp van Marjan Heijmans)
Twee hertenhoofden wijzen naar de Dorpsstraat en de Poststraat, het derde hertenhoofd wijst naar de Postweg. De achterzijdes wijzen naar de Voorthuizerstraat en de Harderwijkerstraat.
Het schaalmodel is 1:10, wat inhoudt dat het beeld 5 meter hoog wordt. Het beeld wordt gedeeltelijk uit cortenstaal en gedeeltelijk uit gegalvaniseerde buis gemaakt. De zwarte lijnen worden uitgesneden. De diameter van de buis verschilt steeds van maat, variërend van 6 tot 10 cm. Het beeld is verder onderhoudsvriendelijk en hufterproof.
3.
Beatrixboom
Beatrixboom
Deze herdenkingsboom (linde) is op 31 januari 1988 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Beatrix geplant in het toenmalige plantsoen hoek Harderwijkerstraat-Postweg.
In verband met de bouw van het complex Poststaete is deze boom tijdelijk verplaatst.

Inwoners kunnen hun stem tot en met 21 maart 2009 uitbrengen op één van de drie opties. U kunt hier klikken en uw stem digitaal uitbrengen of het stemformulier op het gemeentehuis invullen; daar zijn tevens de ontwerpen van de kunstwerken te bezichtigen.

Het college neemt de voorkeur van de inwoners over. Als de keus valt op een van de twee kunstwerken, zal de Beatrixboom op de rotonde Garderenseweg worden geplaatst.

Eind vorig jaar heeft het college van burgemeester en wethouder een oproep gedaan aan alle inwoners van Putten om een idee uit te werken voor een kunstwerk op de rotonde
Voorthuizerstraat/Harderwijkerstraat/Verlengde Dorpsstraat/Postweg. Hier zijn veel reacties op gekomen. Het college heeft zich door de Puttense Adviescommissie Kunst (PAK) laten adviseren over de ingezonden ideeën. De PAK heeft hierbij gekeken naar de esthetische kwaliteit van de ideeën. De PAK heeft de beste inzendingen voorgelegd aan het college. Daarnaast is gekeken of alle ideeën voldeden aan de opgestelde randÂvoorwaarden.

---