Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: arrestatiebevel Al-Bashir toont dat niemand boven de wet staat


04 mrt 2009 | Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde vandaag een arrestatiebevel uit tegen president al-Bashir van Soedan. In zijn reactie benadrukt minister Verhagen de onafhankelijkheid van het Strafhof.

`Het hof moet zonder druk of inmenging van buiten zijn beslissingen kunnen nemen. De internationale gemeenschap moet die beslissingen respecteren, hoe zij ook uitvallen. Daarvan worden we uiteindelijk allemaal beter, want internationale gerechtigheid en duurzame vrede gaan hand in hand.'

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) ziet het arrestatiebevel als een belangrijke stap voorwaarts voor het internationale recht. `Het is een duidelijke waarschuwing aan alle landen van de wereld dat niemand boven de wet staat. Ik roep Soedan op met het hof samen te werken', aldus Verhagen.

Nederland roept alle partijen in Soedan op tot een gematigde en verantwoordelijke reactie. Dit betekent dat zij zich blijven houden aan een staakt-het-vuren, aan de ontplooiing van UNAMID (de vredestroepen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie) en ongehinderde toegang verlenen voor humanitaire organisaties tot de bevolking in Darfur.

Nederland blijft Soedan en zijn bevolking steunen. `De Soedanese regering moet ons daartoe wel de mogelijkheid geven', aldus Verhagen. Minister Verhagen heeft daar nog eens op aangedrongen bij de Soedanese vertegenwoordiging die aanwezig was bij de internationale conferentie in Sharm el-Sheik van afgelopen maandag. Nederland blijft nauw betrokken bij de uitvoering van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan, het vredesproces in Darfur en de wederopbouw van het door de burgeroorlog zwaar getroffen land.

Meer informatie


* Lees hier het artikel over het ICC en Soedan van minister Verhagen en zijn Costaricaanse ambtgenoot


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl