Zuid-Afrika: Gift wil lekker eten en naar school


04 maart 2009, Musina - Gift Dube was elf jaar toen zijn vader zijn gezin in de steek liet en zijn moeder stierf. Zes jaar later is hij nog steeds alleen. Hij woont in Musina, een stadje in Zuid-Afrika bij de grens met Zimbabwe. Hier verblijven duizenden Zimbabwanen die net als Gift hun land hebben verlaten, moe van de economische crisis en de cholera-epidemie.

De scholen bij Musina zijn door de toestroom van Zimbabwaanse kinderen overvol. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2009/Hearfield De scholen bij Musina zijn door de toestroom van Zimbabwaanse kinderen overvol. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2009/Hearfield

In Musina is het leven van Gift niet veel beter dan in Zimbabwe. Hij zwerft met andere alleenstaande kinderen door de straten van het stadje en verlangt hevig naar een comfortabeler leven waarin zijn maag niet rammelt. "Ik wil lekker eten en naar school," zegt hij. "En ik mis mijn moeder."

Levensgevaarlijk
Veel kinderen zijn net als Gift illegaal de grens tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika overgestoken. Dat is een levensgevaarlijke onderneming. Vooral meisjes zijn met huid en haar overgeleverd aan de nukken en grillen van bus- en vrachtwagenchauffeurs en mensensmokkelaars.

Volgens organisaties waarmee Unicef samenwerkt, wagen kinderen soms al op vijfjarige leeftijd de oversteek. Ze zijn meestal in het gezelschap van oudere kinderen of familieleden, maar als ze die onderweg kwijtraken staan ze er alleen voor. De kinderen die alleen in Zuid-Afrika arriveren, hebben geen paspoort of ander officieel document bij zich, waardoor het voor hen moeilijk wordt om asiel aan te vragen.

Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, in gesprek met een Zimbabwaanse vrouw en haar kind in Musina. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2009/Williams Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, in gesprek met een Zimbabwaanse vrouw en haar kind in Musina. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2009/Williams

De kinderen die in Musina aankomen, moeten naar een stoffig plein in het centrum. Samen met duizenden andere asielzoekers brengen ze hier de nacht door, blootgesteld aan hitte en kou, zonder wc of wasgelegenheid in de buurt. Iedereen wacht op de Zuid-Afrikaanse autoriteiten, die bepalen of ze mogen blijven. Maar of je asiel krijgt, is allesbehalve zeker. Daarom blijven veel kinderen uit het zicht van de politie, uit angst dat ze teruggestuurd worden naar Zimbabwe.

Unicef denkt dat tussen de 1.000 en 2.000 kinderen in Musina hulp nodig hebben. Daarom heeft zij in het stadje een specialist op het gebied van kinderbescherming gestationeerd, die alleenstaande minderjarigen begeleidt.

Zorgen om meisjes
"Wij maken ons vooral zorgen om de meisjes die de grens oversteken," zegt Stephen Blight, hoofd Kinderbescherming van Unicef Zuid-Afrika. "Velen lopen een groot risico om het slachtoffer te worden van misbruik en geweld. Vooral als ze geen familie hebben of niet in het bezit zijn van persoonlijke documenten, zijn ze kwetsbaar." Kinderen zonder paspoort bestaan namelijk officieel niet, zodat ze bijvoorbeeld ook niet als vermist kunnen worden opgegeven.

Om deze kinderen te beschermen, verbetert Unicef onder meer haar procedures voor het registreren van alleenstaande kinderen. Daarnaast werkt zij nauw samen met Save the Children. Beide organisaties zorgen ervoor dat in 13 inloopcentra in en rond Musina de kinderen opvang en zorg kunnen krijgen.

Daarnaast helpt Unicef scholen in de omgeving van Musina, die door de toestroom van Zimbabwaanse kinderen overvol zijn geraakt. Unicef zorgt voor mobiele klaslokalen, zodat alle kinderen er terecht kunnen.

De naam Gift Dube is uit privacy-overwegingen gefingeerd.