Waterschap Roer & Overmaas


vispassage ECI in Roermond

Eerste jonge zalm bij vispassage ECI in Roermond

Publicatiedatum : 4 maart 2009

Dinsdag 4 maart troffen medewerkers van Waterschap Roer en Overmaas en de Visstand Beheer Commissie Roerdal de eerste jonge zalm met een lengte van 12 cm. aan bij de monitoring van de nieuwe vispassages in de Roer in Roermond.

Dit betekent dat de trek van de in de Eifel uitgezette jonge zalmen vanuit de Duitse Rur naar de zee veel eerder dan werd verwacht is begonnen. Ook bij de vistrap bij Obermaubach in Duitsland zijn al een dertigtal jonge zalmen waargenomen. Opvallend is dat een aantal hiervan kleiner is dan van een naar zee trekkende jonge zalm werd verwacht. Tot nu toe werd aangenomen dat de trek naar zee pas bij een lengte van 17 cm. begon. Hiervoor is nog geen verklaring. De stroomafwaartse zalmtrek vindt plaats in de maanden april en mei.

Vispassages werken
Dat betekent dat de Roer en de hierin bij de ECI door het waterschap aangelegde vispassage ook door jonge zalmen wordt gevonden en gebruikt. Het neusje van de zalm heeft veel profijt van de nieuwe vispassage. Dat was ook één van de redenen om de vispassage te bouwen, aldus een tevreden Rob Gubbels, ecoloog bij Waterschap Roer en Overmaas.

Oktober vorig jaar nam het waterschap de nieuw aangelegde vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale en in de Hambeek officieel in gebruik. De vispassages zijn mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie uit het Life natuurprogramma van 1.2 miljoen euro. Met de bouw van de vispassages in de Roer en de Hambeek beoogt het waterschap de vismigratie van verschillende vissoorten, zoals de zalm, zeeforel, rivier- en zeeprik vanuit de Noordzee via de Maas naar de paaigebieden in het Duitse deel van de Roer weer mogelijk te maken.

'Bij het monitoren van de vistrek en de werking van vispassages maken wij vaak gebruik van de vrijwillige medewerking van VBC Roerdal. Een enthousiaste club mensen die ons graag helpt. Het is dan ook fijn dat je samen dit bijzondere moment mag beleven', aldus Rob Gubbels.