Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Scheldestromen

Naam nieuw waterschap: Scheldestromen

Publicatiedatum : 4 maart 2009

In het najaar van 2008 zijn de twee Zeeuwse waterschappen gestart met een fusieproces om te komen tot één Zeeuws waterschap. Een van de onderdelen uit het plan van aanpak voor de fusie was het bedenken van een naam voor de nieuwe organisatie. Begin dit jaar schreven de waterschappen een prijsvraag uit waarin Zeeuwse burgers, medewerkers van de schappen en bestuurders werden uitgedaagd een naam te bedenken. Op maandag 2 maart is de naam voor de nieuwe organisatie bekendgemaakt.

Deze luidt:

Waterschap Scheldestromen

De waterschappen schreven de prijsvraag uit om draagvlak te creëren onder de inwoners van Zeeland. Aan de oproep is massaal gehoor gegeven.

Meer dan 1.000 deelnemers zonden tussen 16 en 31 januari een suggestie in. Uit deze inzendingen heeft de naamgevingscommissie drie namen geselecteerd aan hand van een aantal voorwaarden, zoals herkenbaar voor de Zeeuwse burger, voor zich sprekend en kort maar krachtig. De drie inzendingen zijn voorgelegd aan het bestuurlijk overleg. Hierin hebben de leden van de dagelijks besturen van beide waterschappen zitting. Zij hebben de winnende naam gekozen en gepresenteerd aan de leden van de algemene besturen.

De winnaar is bepaald door loting. De heer Dek uit Kapelle kwam als winnaar uit de bus. Later deze maand ontvangen alle deelnemers een bedankje in de vorm van een leuke attentie met daarop de nieuwe naam.

Het bekend worden van de naam van het gefuseerde waterschap is een belangrijke stap in het fusieproces dat op 1 januari 2011 afgerond moet zijn. Het al zo vroeg in het proces bekend maken van de naam heeft te maken met het realiseren van het conceptre-glement voor het nieuwe waterschap. Dit reglement komt binnenkort aan de orde in Gedepu-teerde Staten. De naam moet daarin opgenomen worden. Vooruitlopend op de fusie werken de beide waterschappen al nauw samen op zoveel mogelijk terreinen.