Nieuw-Vlaamse Alliantie


CD&V en VLD willen eigen decreet nietig verklaren (04/03/09)

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) heeft vandaag in het Vlaams Parlement de absurde situatie aangeklaagd waarbij CD&V en Open VLD op federaal niveau een beroep tot nietigverklaring hebben ingediend bij het Grondwettelijk Hof tegen een decreet van de Vlaamse regering dat diezelfde CD&V en Open VLD recent nog hebben goedgekeurd.

Het Vlaamse decreet wil zekerheid bieden aan zorg- en bijstandsverleners. Bepaalde zorgverstrekkers kunnen immers strafrechtelijk vervolgd worden wanneer zij zonder de nodige kwalificaties handelingen verrichten die volgens de federale regelgeving voorbehouden zijn aan verpleegkundigen en zorgkundigen. Vooral mensen in de gezinszorg, de kinderopvang en de gehandicaptenzorg dreigen daarvan het slachtoffer te worden.

De piste om rechtszekerheid voor deze mensen te creëren via overleg met de federale overheid liep twee keer dood. Voormalig Vlaams minister van Welzijn Vervotte (CD&V) botste op de onwil van voormalig federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). En ook haar opvolger, Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) kon de nieuwe bevoegde federale minister, Laurette Onkelinx (PS), niet overtuigen.

De Vlaamse regering, met minister Vanackere op kop, heeft toen na een zeer grondige afweging besloten om toch door te gaan met een eigen ontwerp van decreet om deze mensen zekerheid te bieden. Toppunt is dat CD&V en Open VLD nu op federaal niveau tegen hun eigen voorstel een beroep tot nietigverklaring indienen bij het Grondwettelijk Hof. Opnieuw trekken twee Vlaamse partijen niet consequent de lijn door naar het federale niveau. Op Vlaams niveau wordt A gezegd en federaal zeggen de ministers van dezelfde regeringspartijen B. Nu is het zelfs dezelfde minister die eerst A zegt op Vlaams niveau en vervolgens B op federaal niveau.

Dit dossier is het zoveelste bewijs dat België Vlaanderen blokkeert en zelfs tegenwerkt. De gelijkenis met het doelgroepenbeleid is treffend. CD&V en Open VLD schaften de premie voor 50-plussers federaal af, maar dienden nadien op Vlaams niveau een belangenconflict tegen deze maatregel in. Blijkbaar ontbreekt elke consistentie binnen de CD&V en Open VLD. Het gevolg is pure kafka en een zeer inefficiënt beleid.

Of ligt de dieperliggende verklaring voor deze politieke pirouettes misschien in het feit dat CD&V en Open VLD op federaal niveau gewoon niets te zeggen hebben aan hun Franstalige coalitiepartijen? Hoe dan ook, de Vlamingen zijn weer het kind van de rekening.

Minister Heeren antwoordde vandaag dat er nu wel een dialoog is met de federale regering en dat ze er op rekent dat dit tot een oplossing leidt. Helga Stevens: We hebben natuurlijk zeer goede ervaringen met dergelijke dialogen, dus ik kijk al hoopvol uit naar het resultaat.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be