Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 4 maart 2009 DE/102790 29 januari 2009 97127

Onderwerp
Verzoek aangaande `enkele feit'-constructie

In uw brief van 29 januari 2009 verzoekt u mij namens de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het advies van de Raad van State over de `enkele feit'-constructie en de kabinetsreactie hierop, ruimschoots vóór het in juni geplande AO over homo-emancipatiebeleid aan de Kamer te doen toekomen.

Een dergelijke toezegging kan ik u helaas niet doen. De Raad van State heeft als Hoog College van Staat een onafhankelijke taak als adviseur van de regering en bepaalt zelf op welke moment hij advies uitbrengt. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is de aanvrager van het betreffende advies en ook de eerst verantwoordelijke aangaande de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Het is de intentie van het kabinet om het advies van de Raad van State en het kabinetsstandpunt zo spoedig mogelijk aan de Kamer te doen toekomen en met haar te bespreken. Het advies wordt nog vóór de zomer verwacht, zodat in de tweede helft van 2009 de kabinetsreactie naar de Kamer gestuurd kan worden. Ik wijs u ook graag op hetgeen het kabinet hierover heeft gemeld in het eerste deel van de kabinetsreactie op de evaluatie van de Awgb d.d. 19 december 2008 (28481, nr. 5) en op de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties aan de vaste commissie van BZK d.d. 2 maart 2009. Ik ga ervan uit dat u het debat over de Awgb wilt voeren nadat u de kabinetsreactie op het totale advies heeft ontvangen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk