Ingezonden persbericht

Persbericht

Delft, 28 feb. 09

NIEUWE EXPOSITIE 'DELTATECHNOLOGIE' IN TOP

In het Techniek Ontmoetings Punt is vanaf 4 maart de nieuwe expositie ' Deltatechnologie, duurzame oplossingen voor leefbare delta's', te zien. Deze tentoonstelling wordt op die dag om 17.00 uur officieel geopend door Wethouder Ronald Vuijk en Lily Derksen, senior adviseur Deltares.

Wereldwijd vestigen steeds meer mensen zich in kansrijke maar evenzeer kwetsbare delta's, kust- en riviergebieden. Deltagebieden hebben een economisch groot potentieel door de strategische ligging aan zee en waterwegen. Maar deltagebieden zijn ook kwetsbaar. Stijgende zeespiegel, extreme rivierpeilen, een dalende slappe bodem en een grotere druk op ruimte en milieu brengen die kwetsbaarheid vaker voor het voetlicht. Nederlanders weten als geen ander hoe je laaggelegen delta's leefbaar kunt houden. We hebben de kennis en de mogelijkheden om water- en ondergrondvraagstukken op een nieuwe manier aan te pakken. Er is sprake van een trendbreuk in de manier van werken: waar Nederland in het verleden 'gemaakt' werd en waterbeheer en waterbouwkunde gericht waren op beheersen, willen we nu naar meer op de natuur aansluitende systemen en zijn waterbeheer en waterbouw gericht op beheren.

De gehele maand maart en april kunnen bezoekers kennis maken met het werk van Deltares . Deltares, gevestigd in Delft en Utrecht, werkt via een integrale aanpak aan innovatieve oplossingen die het leven in delta's, kusten en riviergebieden veilig, schoon en duurzaam maken. De integrale aanpak heet deltatechnologie.

Tevens is er informatie over EcoShape, een consortium van Nederlandse bedrijven en instituten met een rijke ervaring in het oplossen van kust- en waterbouwvraagstukken. Twee jonge startende Delftse bedrijven op watergebied (Deltasync en AlertSolutions) geven informatie over hun producten drijvende steden en sensortechnologie in dijken.

Op donderdag 5 maart om 20.30 uur is er in TOP een lezing over Bouwen met natuur.
Ronald Waterman, een belangrijke pleitbezorger van 'Bouwen met de natuur' houdt een lezing over zijn onlangs verschenen boek. Hij gaat ook in op het advies van de Deltacommissie over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Extra activiteiten in maart
¡P Fototentoonstelling van een door Delft Design georganiseerde excursie naar Mali.

¡P Maquettes en foto's over het behoud en de verbetering van de Stad Djenne door Delftse TU studenten. Zij liepen stage in Djenne, de beroemde stad langs de Niger in Mali.

Tentoonstelling kunst van Hanny Reneman en Petra Schut

De expositie 'Deltatechnologie, duurzame oplossingen voor leefbare delta's' is tot eind april in TOP te zien,Hippolytusbuurt 14 in Delft , www.topdelft.nl
Open: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur, gratis toegankelijk.

************

TOP, Techniek Ontmoetings Punt heeft het doel cultuur, wetenschap en techniek toegankelijk maken voor een breed publiek, een ontmoetingspunt te zijn waarin alle mogelijke activiteiten plaats kunnen vinden om cultuur, wetenschap en techniek met elkaar te verbinden.