CNV Onderwijs

4 maart 2009

Collectief is beter

Categorie: Pensioen

Nederlanders worden steeds ouder. Wie de 65 jaar heeft gehaald leeft gemiddeld nog zo'n 16 jaar door. Vrouwen over het algemeen wat langer dan mannen. De gemiddelde levensduur zal vanaf 65 jaar naar verwachting verder oplopen. Om ook dan van een behoorlijk inkomen te kunnen genieten, moet tijdens het werkzame leven een flink kapitaal bij elkaar worden "gespaard". Daaruit kan een levenslange uitkering worden ontvangen, in aanvulling op de AOW van de overheid. Die uitkering noemen we (aanvullend) pensioen. Om het benodigde kapitaal te kunnen opbouwen moet men vroeg beginnen.

Bij pensioen gaat het dus om het reserveren van salaris van nu voor later. Dat kan op verschillende manieren. In Nederland is het meestal zo geregeld, dat automatisch wordt deelgenomen in het pensioenfonds van de bedrijfstak (of het bedrijf) waarin men werkt. Voor het onderwijs is dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Waarom hebben we het eigenlijk zo geregeld, dat er een plicht is een deel van het salaris in te leggen bij een pensioenfonds?

Voor een pensioenregeling zijn vooral drie dingen belangrijk: een goede uitkering, voldoende zekerheid en een betaalbare premie. Tussen die `wensen' moet een zo goed mogelijk evenwicht worden gevonden. Kiezen voor 100% zekerheid zou bijvoorbeeld leiden tot een zeer hoge premie en/of een aanzienlijk lager pensioen. Een pensioenfonds, zo is ook wetenschappelijk aangetoond, kan veel beter aan deze drie doelstellingen tegelijk tegemoet komen dan een individuele pensioenregeling. Zo is het samen in een fonds opbouwen van pensioen flink goedkoper dan het individueel regelen bij een verzekeringsmaatschappij. En, heel belangrijk, doordat allerlei risico's door het collectief worden opgevangen blijft het individuele risico beperkt.

"Beperkt?" Maar de media staan toch bol van berichten over de enorme crisis waarin de pensioenfondsen zouden verkeren. En over de nadelige gevolgen die dit heeft voor de deelnemers. Het klopt natuurlijk dat de pensioenfondsen het op dit moment moeilijk hebben. Ook ons eigen ABP is niet immuun gebleken voor de huidige, ongekend heftige financiële en economische schokken. Maar juist in dit soort tijden wordt de grote waarde van risicodeling in een pensioenfonds weer bewezen. In de landen waar individueel voor de oude dag wordt gespaard zien veel mensen hun pensioenperspectief nu compleet vervliegen. Daarmee vergeleken is het (tijdelijk) niet kunnen verhogen van de pensioenen en pensioenaanspraken, hoe pijnlijk ook, gelukkig van een andere orde.

Maar beknot het verplicht deelnemen in een collectieve pensioenregeling dan niet de ruimte om het pensioen naar de eigen wensen vorm te geven? Dat valt reuze mee. Daarover de volgende keer.

Philip van Teutem

Noteer alvast:
28 maart - themanummer Schooljournaal over pensioenen.
---