CDA

Atsma: Meer geld voor dag-TV

Het CDA wil dat minister Plasterk de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vraagt om meer geld uit te trekken voor het uitzenden van televisie overdag. De publieke omroep probeert volgens Atsma vooral in de avonduren te scoren met hoge kijkcijfers. Daarom gaat het merendeel van het beschikbare budget ook naar uitzendingen in die uren.

âTerwijl er overdag ook veel mensen televisie kijken. Ik vind het horen bij de publieke taak van een omroep dat ook die mensen goed worden bediendâ, aldus Atsma.

Overdag zendt de omroep vooral veel herhalingen uit en journaals, die ook regelmatig worden herhaald. Het veel bekeken ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland krijgt bijvoorbeeld maar een klein budget van de NPO en mag ook geen eigen verenigingsgeld in de show steken. Atsma vindt dit onwenselijk en wil dat Plasterk de status van dag-tv expliciet gaat vastleggen in de erkenningenwet. âIeder land heeft een groot, journalistiek ontbijtprogramma, maar met het huidige budget lukt het niet om het programma verder uit te bouwenâ, zegt Atsma. Dat komt volgens hem ook door het systeem waarmee het marktaandeel van een omroep wordt berekend: daarin tellen de kijkcijfers van dagtelevisie niet mee.

---