Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 5 maart 2009


------

CNV Metaal en elektro: "Wij hebben hier grote bedenkingen bij"

Eldon wil van Drachten naar Roemenië

CNV Metaal en elektro plaatst grote vraagtekens bij de plannen van Eldon om de productie in Drachten volledig te verplaatsen naar Roemenië. Als het plan doorgaat, kost dat minimaal tachtig vaste werknemers hun baan, verwacht CNV-bestuurder Frans Strolenberg. De werknemers zijn zojuist geïnformeerd over de plannen van hun directie.

Eldon, producent van plaatstalen schakelkasten, wil alleen nog de afdeling logistiek en verkoop in Drachten handhaven. De gehele productie (minimaal tachtig werknemers) zou naar Roemenië moeten verhuizen, waar al een fabriek van Eldon staat. "De directie voert de kredietcrisis als reden aan voor de ingrijpende reorganisatie, maar daar hebben we zo onze bedenkingen bij", zegt Frans Strolenberg van CNV Metaal en elektro. "Want als het zo slecht gaat vanwege de crisis, waarom heeft het bedrijf dan geen werktijdverkorting aangevraagd? Eerlijk gezegd denk ik dat de huidige crisis nu als makkelijk argument wordt misbruikt, als legitimatie voor een plan dat al langer bestond: een verplaatsing naar het Roemenië."

Strolenberg wil dat er meer duidelijkheid komt over de vraag waarom verplaatsing naar Roemenië nodig is. "Hoe zit het met het verschil in kosten, logistiek, kwaliteit? Dat wil ik wel eens weten. En waar is het geld eigenlijk gebleven, dat in Drachten is verdiend? Kortom, er zijn nog de nodige vragen. Eldon heeft heel wat uit te leggen."

Eldon is een dochter van het Zweedse Eldon Holding. Productielocaties bevinden zich in Nederland (Drachten), Spanje, Engeland en Roemenië. De fabriek in Roemenië is in 2007 geopend en was vooral bedoeld om te kunnen voldoen aan de - toen nog - sterk groeiende vraag uit de markt.