NCRV

Op Reis met Van Rossem

Historicus Maarten van Rossem langs Nederlandse cultuurlandschappen in Op reis met Van Rossem

Donderdag 5 maart 2009
19.55 uur, Nederland 2

In de nieuwe zesdelige NCRV-serie Op reis met Van Rossem reist historicus Maarten van Rossem door ons land, langs eeuwenoude cultuurlandschappen. Van noord naar zuid, van tuinwallen op Texel en Groningse wierden naar Zuid-Limburgse wijngaarden. Te voet, per boot en in auto en trein. Van Rossem ontmoet boeren en biologen, voorziet het landschap van eigenzinnig commentaar en gidst de kijkers door het Nederlands cultuurlandschap.

Weinig landen ter wereld hebben zoân cultuurhistorische verscheidenheid in het landschap als Nederland. Er zijn houtwallen, hagen, terpen en terrassen, oude sloten en heggen. Deze smalle randjes natuur zijn vaak eeuwenoud en hebben een grote historische waarde. Door de rijkdom aan flora en fauna zijn ze eveneens kleine ecologische reservaten. Maarten van Rossem maakt zich al langere tijd zorgen over de âverrommelingâ en de teloorgang van het cultuurlandschap van ons land. Zo zit hij in het Comité van Aanbeveling van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Het kabinet-Balkenende IV heeft aangegeven grote waarde te hechten aan het karakteristieke Nederlandse landschap. Minister Verburg ziet veel kansen om het Nederlandse landschap meer afwisselend en toegankelijker te maken met streekeigen houtwallen, hagen, bloemrijke slootkanten en recreatieve routes. Hiertoe is in de zomer van 2008 zelfs een speciale taskforce in het leven geroepen. Want deze bijzondere landschappen bestaan bij de gratie van het onderhoud. Daar waar heggen en houtwallen niet meer worden gevlochten of gesnoeid, sterven ze af.

In zes afleveringen belicht Maarten van Rossem diverse landschappen: zoals de tuinwallen en terpen in het noorden, houtwallen en elzensingels in het oosten, kunstmatige beekjes op de Veluwe, en moeren en dijken in het zuidwesten.