Protestantse Kerk in Nederland


Studiedag Russische Orthodoxie

do 5 maart 2009
Over de rijke spirituele traditie van de Russisch-Orthodoxe kerk wordt een studiedag gehouden. De wortels van de spiritualiteit reiken ver terug, naar de vroege kerk. Tegelijk is de Russisch-Orthodoxe kerk ook een kerk in de 21e eeuw. Zij is bezig een nieuwe oriëntatie te vinden in de post-communistische samenleving van Rusland. In de westerse emigratie is zij bescheiden maar herkenbaar aanwezig.

Op deze studiedag worden de inhoud en impact van Russisch-Orthodoxe spiritualiteit verkend: wat kenmerkt haar? Hoe vormt zij de gelovige? Hoe verhoudt zij zich tot de (post-)moderne samenleving en cultuur? En tot de kerken van het westen? Ook zal er theologische en socio-politieke aandacht zijn voor opleving van orthodoxe spiritualiteit in de volksdevotie sinds 1990.

Sprekers op deze dag zijn Fr. Dr. Sergei Ovsiannikov, aartspriester van de Russisch-Orthodoxe kerk te Amsterdam, en dr. Katja Tolstaja, theologisch onderzoekster aan de VU. In de middag wordt de film Ostrov (Eiland) vertoond, die vertelt over de spirituele strijd van een fictieve twintigste-eeuwse monnik. De film baarde bij verschijnen op Kerstavond 2007 veel opzien in Rusland. Na afloop is er een forumdiscussie.

De dag wordt gehouden op donderdag 5 maart 2009 van 10.00-15.30 uur in het Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht. De organisatie is in handen van Kerk in Actie (afdeling Zending) en Centrum IIMO.

Meer informatie en aanmelden: Heleen.Zorgdrager@ICCOenKerkinactie.nl, tel. (030) 880 17 46.