Forum


5 maart 2009
masterclass

Lokale dynamiek rondom veiligheid, opvoeding en integratie

Masterclass voor lokale bestuurders

Inleiding
In de dagelijkse lokale praktijk wordt steeds meer duidelijk dat de opvoeding van kinderen door diverse invloeden wordt vormgegeven. Zo is er sprake van een culturele invloedssfeer, vormgegeven door tradities en gewoonten, een participatieve invloedssfeer, vormgegeven door de interactie met de samenleving en een rechtsstatelijke invloedssfeer, vormgegeven door pedagogische rechten, plichten en waarborgen. Opvoedingsvraagstukken zijn voor lokale bestuurders van belang met het oog op de doorwerking naar de gehele samenleving, in het bijzonder in relatie tot vraagstukken rondom veiligheid en integratie. Er zijn immers ontwikkelingen en gebeurtenissen die onrust geven en zorg baren, zoals overlast door jongeren, verkleuring van wijken en radicalisering. De aanpak van deze complexe maatschappelijke vraagstukken vraagt om coherent beleid.

Masterclass
De masterclass Lokale dynamiek rondom veiligheid, opvoeding en integratie geeft lokale bestuurders, ambtenaren en professionals handreikingen voor het ontwikkelen en implementeren van een coherent lokaal beleid, gebaseerd op gedeelde visies en gericht op vraagstukken rondom veiligheid, opvoeding en integratie. De deelnemers worden geprikkeld door een inleiding van Hans Boutellier waarin de volgende vragen aan bod zullen komen:

- In hoeverre is er sprake van een gedeelde maatschappelijke visie in uw gemeente en/of organisatie?

- Hoe zou een maatschappelijke opdracht van het jeugdbeleid moeten klinken?

- Wat maakt een beleidsstrategie geschikt voor de multi-etnische samenleving?

In het eerste deel van de masterclass zal de visieontwikkeling op veiligheid, opvoeding en integratie aan de orde komen, in relatie tot een beoordeling van de problemen. Eerst zal worden ingegaan op de ontwikkeling van de zogenaamde netwerksamenleving. De samenleving bevindt zich in een overgangsfase. Zij is sociaal gesproken minder hecht en bestuurlijk gezien zeer ingewikkeld. Organisaties dienen hun eigen taken én de samenwerking met andere partijen tegelijkertijd te realiseren. Dit stelt ook grote eisen aan het lokale bestuur. Daarbij bestaat er een grote behoefte aan gedeelde visies en coherent beleid. In het tweede deel van de masterclass zal intensief gesproken worden op basis van casusposities (voorbeelden uit de praktijk). Hans Boutellier zal daarbij een interessante vergelijking trekken, namelijk tussen de samenleving enerzijds en het voetbalelftal anderzijds. Dit `governance'-model, genaamd Van achteruit naar voren, kan een instrument zijn in de ontwikkeling en implementatie van beleid. Cruciaal is het bestuurlijke teamplaying.

Doelstelling
De masterclass "Lokale dynamiek rondom veiligheid, opvoeding en integratie" beoogt een impuls te geven aan de ontwikkeling en implementatie van lokaal beleid gericht op vraagstukken rondom veiligheid opvoeding en integratie. De masterclass is een vervolg op die van dr. Trees Pels "Opvoeden als een brede pedagogische opdracht" (30 oktober 2008) en plaatst de opvoedingsthematiek in een breder bestuurlijk kader. De masterclass kan evenwel ook zelfstandig worden gevolgd.
Programma
12.30 uur Inloop met lunch
13.00 Welkomstwoord en kennismaking Jamal Chrifi, FORUM 13.10 Inleiding Hans Boutellier
14.30 Verdieping door discussie op basis van casuïstiek 16.00 Presentatie opbrengst discussie en verdieping 16.30 Statement n.a.v. de opbrengsten van de middag door Hans Boutellier
17.00 Afsluiting met een borrel

Datum en plaats
Donderdag 5 maart 2009 Utrecht

Nadere informatie
Voor inhoudelijke vragen omtrent deze masterclass kunt u terecht bij: Jamal Chrifi
e-mail: j.chrifi@forum.nl
tel.: 030 - 297 43 54
of 06 - 2926 83 56

Brochure openen >

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor lokale bestuurders, beleidsmakers en professionals.

Aanmelden
U kunt u per e-mail aanmelden voor deze masterclass: m.roche@forum.nl onder vermelding van "Masterclass 5 maart"
en met vermelding van uw naam, gemeente, telefoonnummer en postadres of via de bijgevoegde
antwoordstrook.

Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en een routebeschrijving.
Aan deze masterclass zijn geen kosten verbonden. Wel vragen wij u dringend om bij verhindering tijdig af
te melden of voor vervanging te zorgen, aangezien het aantal plaatsen voor de masterclass beperkt is.