Hogeschool Windesheim

Persbericht, 13 februari 2009

Landelijk congres over slaap- en kalmeringsmiddelen

Op donderdag 5 maart 2009 organiseert Windesheim het landelijke congres âDe benzoâs in de banâ. Van de 10 miljoen recepten op jaarbasis, is bijna een miljoen voor chronisch gebruik. Sinds 1 januari 2009 worden deze slaap- en kalmeringsmiddelen nog maar beperkt vergoed en wat betekent dat? Dat is de centrale vraag tijdens dit congres voor huisartsen, zorginstellingen, psychiaters, maatschappelijk werkers, politiefunctionarissen, hulpverleners, politici, SPHâers, verpleegkundigen, GGZ-instellingen, medewerkers verslavingszorg, thuiszorg en zorgverzekeraars.

Benzodiazepinegebruik
Vier interessante presentaties, waaronder een van professor dr. Ivan Wolffers, arts, hoogleraar en schrijver, gaan in op vragen rondom bezodiazepinegebruik. Het congres bekijkt dit gebruik vanuit een multifactorieel perspectief: medische, sociaal-maatschappelijke, psychologische, historische, literair-filosofische, politieke en bestuurlijke invalshoeken komen aan bod.

Dr. Saskia Zandstra, huisarts, huisarts-onderzoeker en docent in de basisopleiding geneeskunde gaat in op de preventie en afbouw van langdurig benzodiazepinegebruik. En wat kunnen zorgverzekeraars doen om afbouw van benzodiazepines te stimuleren bij hun zorgverleners? Het antwoord komt van Sandra Offeringa, arts Maatschappij en Gezondheid en werkzaam bij de De Friesland Zorgverzekeraar. Annelies Verbeke sluit de presentaties af met een verhaal over haar debuutroman âSlaapâ.

Programma
Het programma dat bestaat uit presentaties en workshops gaat in op vragen als: Wat kunt u doen om het gebruik bij de patiënten in uw (huisarts)praktijk terug te dringen? Wat zijn effecten van gebruik op korte en lange termijn? Wat biedt de verslavingszorg aan (nieuwe) programmaâs? En waardoor ontstaat misbruik of verslaving aan deze middelen?

Afsluitend vindt een forumdiscussie met stellingen plaats door vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer (Esmé Wiegman van de CU en Henk van Gerven van de SP), Stichting Pandora, Stichting Mainline, een behandelaar uit de GGZ en Saskia Zandstra.

Windesheim Verslavingskunde
Het congres is een initiatief van het kenniscentrum Verslavingskunde van Windesheim. Dit is ontstaan vanuit de hbo-specialisatie (minors) Verslavingskunde die de hogeschool heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met diverse GGZ- en verslavingszorginstellingen. Het kenniscentrum organiseert jaarlijks een congres en diverse andere activiteiten. Het onderwijs en de activiteiten zijn toegankelijk voor zowel studenten als voor professionals uit het werkveld van GGZ- en verslavingszorg.

Kijk voor meer informatie op onze website, www.windesheim.nl/agenda. Hier kunt u zich ook aanmelden. Dit kan tot 27 februari a.s.