Congres 'Bedrijfsopvolging':

20/02/2009 10:00

BDO CampsObers Holding BV

'Neem fiscale en civiele obstakels bedrijfsopvolging weg'

Bedrijfsopvolging is een zeer actueel thema. In Nederland denken jaarlijks 8.000 tot 11.000 ondernemers erover een stapje terug te doen en hun onderneming over te dragen. De complexiteit van zowel fiscale als civiele regels zorgen echter voor knelpunten die een economisch optimale overdracht in de weg zitten. Deze problematiek staat centraal tijdens het congres 'Bedrijfsopvolging' van het BDO Private Wealth Tax Fund, op donderdag 5 maart in Tilburg.

Aan het congres 'Bedrijfsopvolging' ligt het onderzoek ten grondslag dat is uitgevoerd door Mascha Hoogeveen en Wouter Burgerhart. De onderzoekers, verbonden aan respectievelijk het Fiscaal Instituut Tilburg van de Universiteit van Tilburg en het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen, hebben de afgelopen maanden de fiscaalrechtelijke en civielrechtelijke knelpunten bij bedrijfsoverdracht in kaart gebracht.

Wegnemen obstakels

Tijdens het op donderdag 5 maart 2009 door het BDO Private Wealth Tax Fund georganiseerde congres 'Bedrijfsopvolging' presenteren de onderzoekers hun onderzoeksresultaten. Allereerst maken zij inzichtelijk wat de belangrijkste knelpunten bij bedrijfsopvolging zijn. Aansluitend zullen voorstellen worden gedaan voor het wegnemen van deze fiscale en civiele obstakels. Voor ondernemers is het cruciaal dat deze obstakels worden weggenomen, zeker in de huidige tijd van financiële tegenwind, aangezien de overdracht van bedrijven economisch gezien zo optimaal mogelijk moet verlopen.

Wij nodigen u graag uit om het congres 'Bedrijfsopvolging', gehouden op de Universiteit van Tilburg (zaal TZ4, TIAS-building), bij te wonen. U ontvangt uiteraard ook een exemplaar van het onderzoeksrapport zelf. Hieronder in het kort het programma van 5 maart.

13.30 - 14.00 uur Ontvangst

14.00 - 14.10 uur Openingsspeech door drs. Loek Hermans, voorzitter BDO Private Wealth Tax Fund

14.10 - 14.25 uur Inleiding mr. Jurgen Warmerdam, secretaris fiscale en economische zaken MKB-Nederland

14.25 - 14.40 uur Uiteenzetting mr. Pim Perquin, lid Raad van Bestuur BDO CampsObers Accountants & Adviseurs

14.40 - 15.15 uur Presentatie onderzoeksrapport, mr. Mascha Hoogeveen en mr. Wouter Burgerhart

15.15 - 15.45 uur Pauze

15.45 - 17.00 uur Vervolg presentatie onderzoeksrapport

Aansluitend discussie met de zaal o.l.v. mr. Toine van Beers, partner BDO CampsObers Belastingadviseurs

BDO Private Wealth Tax Fund

Het onderzoek naar knelpunten bij bedrijfsopvolging is het eerste project dat gefinancierd is door het in maart 2008 gelanceerde BDO Private Wealth Tax Fund, een samenwerkingsverband tussen BDO CampsObers en het Fiscaal Instituut Tilburg van de Universiteit van Tilburg. Voorzitter van de Raad van Toezicht van het fonds is de heer Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, Eerste Kamerlid voor de VVD en voormalig burgemeester van Zwolle, Commissaris van de Koningin in Friesland en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Andere leden van de Raad van Toezicht zijn prof. dr. Peter Essers (hoogleraar belastingrecht Universiteit van Tilburg, tevens Eerste Kamerlid voor het CDA), prof. mr. Inge van Vijfeijken (hoogleraar belastingrecht Universiteit van Tilburg), mr. drs. Erik Peeters (partner van BDO CampsObers) en mr. Toine van Beers (partner van BDO CampsObers).