Universiteit Leiden

Universiteit Leiden wil meer vrouwen in hogere functies

Op 5 maart tekent vice rector prof.dr. Rietje van Dam-Mieras het Charter `Talent naar de top'. Hiermee bindt de Universiteit Leiden zich voor vijf jaar aan streefcijfers om meer vrouwen op hogere universitaire functies te krijgen.

Foto: Vice-rector magnificus prof.dr. Rietje van Dam: `Je hoeft je als vrouw in een mannencultuur niet aan te passen.'


---

-----------------------

De Taskforce Talent naar de Top, onder voorzitterschap van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM, is een initiatief van de in mei 2007 opgerichte TopBrainstorm. Deze organisatie wil aanjagen dat zowel overheid als bedrijfsleven meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen door bevordering van de in- en doorstroom.

Afbeelding: Het logo van Talent naar de Top

In oktober 2007 ondertekende TopBrainstorm een intentieverklaring voor de uitwerking van een charter. Het Charter Talent naar de Top kan worden gezien als een contract tussen TopBrainstorm en de organisaties die het ondertekenen.

Een organisatie die dat doet, verbindt zich voor vijf jaar. Na de ondertekening heeft de organisatie een half jaar de tijd om streefcijfers vast te stellen en een plan van aanpak te maken. Dit wordt voorgelegd aan de `Talent naar de Top'. Vervolgens dienen steeds voortgangsrapportages te worden ingediend.

De TU Delft was de eerste universiteit die tekende. Nu volgen, naast Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. De universiteiten bevinden zich in het niet geringe gezelschap van De Nederlandsche Bank, Ernst & Young, Koninklijke BAM Groep, KPMG, McKinsey & Company, Nauta Dutilh, de Nederlandse Spoorwegen, de Politie, PCM Uitgevers, diverse verzekeraars en diverse grote gemeenten. De lijst van ondertekenaars.


---

-----------------------

Meer meisjes studeren
Het probleem is bekend: hoewel meer meisjes dan jongens studeren aan de Leidse universiteit, dringen vooral de mannen door in de hogere academische functies. Leiden was met 12% vrouwelijke hoogleraren landelijk koploper maar volgens Van Dam loopt het percentage momenteel weer iets terug. De Leidse universiteit deed weliswaar mee met het ASPASIA-programma, waarmee de doorstroom naar het hoogleraarschap van wetenschappelijk vrouwelijk toptalent financieel werd ondersteund, maar voor een planmatige aanpak kon binnen de universiteit geen brede steun worden verkregen. Waarom nu dan wel?

Urgentie
Van Dam: `De financiële crisis waarin de wereld momenteel verkeert gaat op een dag weer voorbij en dan doemt het probleem van de vergrijzing weer op. Naar verwachting ontstaat dan overal een tekort aan hoogopgeleiden. Daardoor is er de urgentie om nu al te investeren in al het talent, niet alleen het mannelijke. Om deze reden staan de decanen achter de ondertekening van het Charter Talent naar de Top (zie ook het kader). Hun standpunt was steeds: we willen de beste persoon voor een functie, of dat nu een man of een vrouw is.'

Positieve discriminatie?
Is met het charter niet het door velen - ook vrouwen - verguisde principe van de positieve discriminatie weer van stal gehaald? Van Dam: `Misschien enigszins maar het hoeft niet. Ik hoop dat dit vrouwen stimuleert om beter te zijn dan hun mannelijke collega's, dat ze zich in positieve zin onderscheiden, dat ze fit for the job zijn en van daaruit solliciteren naar een plek waar ze door veel mannen worden omringd. Dit uitgaande van het - ook bewezen - feit dat een team van gemengde samenstelling beter functioneert.' `Maar inmiddels is duidelijk dat alleen het uitspreken van goede wil niet voldoende is om een betere doorstroom van vrouwen bij de universiteit te bewerkstelligen. Er zijn namelijk andere elementen in het spel dan alleen kwaliteit. Er moet echt wat gebeuren.'

27 mannen
`Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat er bij de keuze tussen mannen en vrouwen bepaalde mechanismen in het spel kunnen zijn', aldus Van Dam. `Zo wordt de aanwezigheid van vrouwen in een mannengezelschap pas als `normaal' ervaren als ze minimaal eenderde van het totaal uitmaken.' En, lachend: `In het College van Bestuur hebben we dat nu voor elkaar.' Bekend is dat rector magnificus en voorzitter prof.mr. Paul van der Heijden een voorstander is van meer vrouwen op topfuncties.

Wetenschappelijk personeel én obp
Van Dam: `Een feit dat iedereen te denken heeft gegeven is dat de directeuren van de 27 instituten waarin ons wetenschappelijk onderzoek is ondergebracht, allemaal mannen zijn.' Overigens gaat het in het charter niet alleen om wetenschappelijke, maar ook om obp-functies.

Aanpassen hoeft niet

Zelf maakt Van Dam met haar bèta-achtergrond vaak deel uit van een mannengezelschap. Ze zegt hierover: `Je hoeft je als vrouw in een mannencultuur niet aan te passen, wel moet je je er rekenschap van geven, er ook rekening mee houden. Je stuit wel eens ergens op en daar moet je overheen kunnen stappen.'

Foto: Bij de viering van de dies op 9 februari was het aantal vrouwen in de kop van cortège groot: diesorator prof.dr. Ewine van Dishoeck (rechts), aanstaand eredoctor prof.dr. Susan Liske (in het roze) en vice-rector magnificus prof.dr. Rietje van Dam-Mieras.

Decanen verantwoordelijk
De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het charter komt in belangrijke mate bij de decanen te liggen. Zij zijn het die voor hun faculteit streefcijfers vastleggen. Van Dam: `Je kunt je voorstellen dat die voor Wiskunde en N2atuurwetenschappen anders liggen dan voor bijvoorbeeld Geesteswetenschappen. Want er zijn gewoon minder bètavrouwen voorhanden.'

Nieuwe projecten
Van Dam kan, gezien het halve jaar dat ervoor staat om het charter te vertalen naar de Leidse universitaire praktijk nog niet veel zeggen over de hoogte van de streefcijfers en de wijze waarop die bereikt moeten worden. `Daar moet nog over nagedacht worden.' Hoewel de omstandigheden in deze tijd van bezuiniging niet gunstig zijn, ziet ze toch mogelijkheden. `Ik denk dat je goed moet kijken naar nieuwe projecten in de 2e of 3e geldstroom. Vrouwen zijn goede coördinatoren.'

De ondertekening van het charter vindt op 5 maart plaats na afloop van het symposium Female Leadership dat naar aanleiding van Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt gehouden. Alle hoogleraren, uhd's en ud' zijn hiervoor uitgenodigd, evenals de de directeuren HRM, financiën en informatievoorziening. Ook andere belangstellende medewerkers kunnen zich aanmelden.

Mr. Jan van der Boon, directeur Bedrijfsvoering, zal de meest actuele universitaire cijfers over de man-vrouwverhoudingen openbaren, en vervolgens spreken prof.dr. Els Goulmy, drs.ing. Jan Bout, voorzitter van de Raad van Bestuur van ingenieurs- en consultancybureau Royal Haskoning - ook ondertekenaar - en Sybilla Dekker, oud-minister van VROM en voorzitter van Talent naar de Top.

Talent naar de top

(24 februari 2009/CH)

24/2/2009