Gemeente Soest

.

Gemeenteraad praat 5 maart over ontwerp structuurvisie

27 februari

B&W gaan voor groene en levendige gemeente

Het gemeentebestuur werkt aan een nieuwe structuurvisie voor de kern van Soest en omgeving (voor Soesterberg wordt een apart Masterplan ontwikkeld). De structuurvisie is een plan dat richting geeft aan het gemeentelijke beleid en toekomstige ontwikkelingen tot het jaar 2030. Belangrijk bij die toekomstvisie is het behoud van de levendigheid en de groene kwaliteiten binnen het dorp.

Voor een levendige gemeente is een evenwichtige bevolkingsopbouw van groot belang. Alle bevolkingsgroepen moeten kunnen blijven wonen, werken en gebruik maken van voorzieningen.

Daarom wil de gemeente in de structuurvisie vastleggen dat er wordt gebouwd voor de eigen bevolking en rekening houden met een kleine instroom. Dat zou betekenen (rekening houdend met de gezinsverdunning) dat er tot 2015 behoefte is aan 750 nieuwe woningen in de kern Soest en daarna (tot 2030) nog eens 850 tot 900 woningen.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Ontwerp structuurvisie

Gemeente en provincie voor behoud groen

Burgemeester en Wethouders vinden dat het toevoegen van die extra woningen, voornamelijk betaalbare en levensloopbestendige woningen, niet ten koste mag gaan van het groene en dorpse karakter van Soest. Ook de provincie heeft het groen hoog in het vaandel. Daarom heeft zij zogenoemde `rode contouren' vastgesteld in het streekplan. Buiten deze contouren mag in principe niet worden gebouwd. Hierdoor blijft het buitengebied mooi groen.

Niet al het groen in de kern volbouwen

Kijkend naar hoeveel woningen er nodig zijn, het soort woningen en de beschikbare locaties binnen de rode contouren, voorziet het college enkele problemen. De beschikbare locaties zijn te klein voor het benodigde aantal woningen. Daarnaast zijn die locaties te duur om te gebruiken voor woningen in het goedkope segment.

Naast deze praktische aspecten vindt het college ook dat de kwaliteit van de leefomgeving in het geding komt als je binnen de rode contouren de overgebleven groene plekken in gaat vullen met woningbouw.

Een oplossing kan zijn om niet in de kern zelf maar aan de rand van de kern nieuwe woningen te bouwen - net buiten de rode contouren. De ontwerp-structuurvisie gaat ervan uit dat het Eemdal, behorend tot het waardevolle nationaal landschap Arkemheen/Eemland, gespaard moet blijven.

Wel zou er ruimte kunnen worden gevonden aan de noord- en westzijde van Soest op plaatsen waar de dorpsrand nu een rommelige aanblik biedt. Daar kan bouwen hand in hand gaan met versterking van het landschap door gelijktijdig te investeren in water en groene landschapselementen. Zo is het mogelijk in de kern de groene kwaliteiten te behouden, te voldoen aan de woningbouwopgave én de rommelige dorpsrand op te knappen zodat de overgang van het groene buitengebied naar bebouwing veel mooier wordt.

Inspraak en informatieavond

De ontwerp-structuurvisie wordt op 5 maart tijdens De Ronde besproken door de gemeenteraad. Op basis van die bespreking wordt de ontwerp-structuurvisie waar nodig aangepast en van 8 april tot 20 mei 2009 ter inzage gelegd op het gemeentehuis en op www.soest.nl. In die periode kunnen bewoners en instanties hun mening geven door een zienswijze in te dienen. Op 15 april is er een informatieavond in het gemeentehuis waar men het plan kan bekijken en vragen kan stellen.

Nadat de ingediende zienswijzen zijn beantwoord en waar nodig zijn verwerkt in de ontwerp-structuurvisie, wordt de aangepaste structuurvisie naar verwachting in oktober 2009 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Samenhang in beleid

In Soest zijn verschillende rapporten verschenen, onder andere het groenstructuurplan, het milieubeleidsplan, het sociaal-economisch beleidsplan, de nota detailhandelsbeleid, het beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning, het landschapsontwikkelingsplan, de woonvisie en het gemeentelijke verkeers- en vervoersplan. Dit zijn de pijlers waarop de structuurvisie rust.

De structuurvisie besteedt daarmee niet alleen aandacht aan woningbouw en behoud van groen maar zorgt ook voor samenhang met verkeersaspecten, economisch beleid, milieu, (sociale) voorzieningen, enzovoort. Want ook dat moet goed worden geregeld om een groene en levendige gemeente te blijven.