Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Aanpak overlastgevende fietsen

Stadsbrede actiedag op 5 maart

Stadstoezicht maakt werk van fietsen die overlast bezorgen. Naast handhaving op fietswrakken, zal Stadstoezicht vanaf 5 maart ook controleren op onbeheerde en hinderlijk geparkeerde fietsen. Tijdens een stadsbrede actiedag op 5 maart maakt Stadstoezicht flink werk van alle fietsen die overlast bezorgen. Hiermee houdt de gemeente de stad schoon.

Verschillende locaties
Stadstoezicht controleert al langer op fietswrakken in de hele stad en op buiten de beugels geparkeerde fietsen bij het Centraal Station en Zuidplein. Vanaf 5 maart haalt Stadstoezicht ook hinderlijk geparkeerde fietsen weg in de winkelstraten en bij haltes van het openbaar vervoer, als de eigenaar dat na een waarschuwing - niet doet. Onbeheerde fietsen aan de Blijdorpzijde van het Centraal Station en bij het Zuidplein worden verwijderd.

Onbeheerde fietsen
Onbeheerde fietsen zijn fietsen waaraan duidelijk te zien is dat ze lang niet gebruikt zijn. Dan gaat het om fietsen met bijvoorbeeld met zachte banden, roestvorming, onkruid dat door het wiel heen groeit, stof op het zadel en een droge ketting. Op de fiets wordt een waarschuwing aangebracht met het verzoek de fiets binnen 4 weken weg te halen.

Hinderlijk geparkeerde fietsen
Hinderlijk geparkeerde fietsen zijn fietsen die de vrije doorgang belemmeren. Denk hierbij aan een of meerdere fietsen die tegen monumenten, prullenbakken en parkeerautomaten zijn neergezet en fietsen die ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers niet over de stoep kunnen rijden. Ook op deze fietsen wordt een waarschuwing aangebracht. De eigenaar heeft dan nog twee dagen de tijd om de fiets weg te halen. Na die tijd doet Stadstoezicht dat.

Actiedag
Tijdens de actiedag op 5 maart ligt het accent op verwijdering van fietswrakken. Ook onbeheerde en hinderlijk geparkeerde fietsen waarop al eerder een waarschuwing is aangebracht worden weggehaald.

Fiets weg?
Is iemand zijn fiets kwijt, dan kan het dus zijn dat Stadstoezicht hem heeft laten weghalen. Fietswrakken worden 14 dagen opgeslagen. Eigenaren kunnen hun fiets terugkrijgen tegen betaling van de verwijderkosten ( 50,--). Daarvoor nemen ze contact op met de gemeente, telefoon 0800-1545 (24 uur per dag bereikbaar). Overige fietsen worden 13 weken bewaard. Ze zijn terug te krijgen als de eigenaar een geldig identiteitsbewijs en een passende sleutel op het fietsslot kan tonen, en bij betaling van 20,--.

Overlast melden
Bewoners kunnen ook helpen door te melden waar overlastgevende fietsen staan. Daarvoor kunnen ze bellen naar het gratis telefoonnummer van de gemeente: 0800 - 1545.