Herinneringsmedaille voor Afghanistangangers

Ruim 1.500 militairen en hun collega's van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking ontvangen donderdag 5 maart aanstaande de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet voor de ISAF-missie in het zuiden van Afghanistan. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans en leden van de Tweede Kamer reiken de decoraties uit. Militairen die tijdens de missie gewond raakten, ontvangen het Draaginsigne Gewonden. De ceremonie vindt plaats in het Gelredome in Arnhem.

De militairen, diplomaten en ontwikkelingsmedewerkers maakten in de tweede helft van 2008 deel uit van de Task Force Uruzgan (TFU) onder leiding van kolonel Kees Matthijssen, de civiele vertegenwoordiging van Peter Mollema en de Air Task Force (ATF), die geleid werd door kolonel René Arns. In deze periode werden onder meer de belangrijke operaties Bor Barakai in Mirabad en Tura Ghar in de Baluchi-vallei uitgevoerd. Deze operaties leidden tot meer veiligheid en ontwikkeling. Ook werd hierdoor het lokale bestuur versterkt. Verder is vooruitgang geboekt op het gebied van samenwerking tussen de Afghan National Police (ANP) en de Afghan National Army (ANA).

Tijdens de uitzending kwamen sergeant Mark Weijdt en soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke door aanslagen om het leven.

De militairen zijn afkomstig van de vier krijgsmachtdelen. De TFU is voornamelijk gevormd vanuit 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De ATF is voornamelijk samengesteld uit personeel van de vliegbases Gilze-Rijen en Leeuwarden.

Niet alleen de uitgezonden militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvangen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.

Noot voor redacties (