Vereniging Milieudefensie


Kamerleden spelen in klimaatshow 'Deal or No Deal'

Tijdens een klimaatshow op 5 maart voelen acht milieu- en ontwikkelingsorganisaties de financieel specialisten van de Tweede Kamer aan de tand over hun bereidheid om ontwikkelingslanden te steunen met keiharde euro's in de strijd tegen klimaatverandering. De show, een klimaatversie van de tv-show 'Deal or No Deal', vindt om 13.30 uur plaats op Het Plein in Den Haag, voorafgaand aan het debat van de Tweede Kamer-commissie voor Financiën over de financiering van het Europese klimaatbeleid.

De acht organisaties willen dat de Tweede Kamer en Minister Bos de EU manen om concreet te worden over het geld dat beschikbaar gesteld wordt voor klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Gisteren schoof de EU-Milieuraad een besluit hierover door naar de ministers van Financiën die op 10 maart vergaderen en naar de Europese Voorjaarsraad van de regeringsleiders op 19 en 20 maart.

Alleen als de ontwikkelde landen genoeg geld inzetten en zo recht doen aan het principe 'de vervuiler betaalt', is een internationale klimaat-deal eind dit jaar in Kopenhagen mogelijk, stellen Milieudefensie, ICCO, Greenpeace, Oxfam Novib, Natuur en Milieu, HIVOS, Cordaid en Both Ends. Het benodigde geld moet niet uit de overheidsfinanciën van de EU-landen komen, die regelmatig onder druk staan zoals bij de huidige kredietcrisis, maar bijvoorbeeld via de veiling van emissierechten worden opgebracht.