Gemeente Voorschoten


College Voorschoten is voor verkoop aandelen Nuon

Wegvallend dividend in de begroting wordt met opbrengst verkoop gecompenseerd

nuon De Raad van Bestuur van Nuon heeft de aandeelhouders, waaronder de gemeente Voorschoten, gevraagd de komende maanden een besluit te nemen over de verkoop van haar aandelen Nuon op basis van het bod dat het Zweedse Vattenfall heeft uitgebracht. Het college van burgemeester en wethouders staat hier positief tegenover en doet een voorstel voor verkoop aan de gemeenteraad. Wethouder Van Dunné: `Vattenfall is een betrouwbare partner, die het klimaat, de werkgelegenheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft.'

Waarde aandelen Voorschoten
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft een bod van EUR 8,5 miljard ondernemingswaarde in contanten uitgebracht op 100% van de aandelen van het productie- en leveringsbedrijf van Nuon. Hiermee wordt de aandeelhouderswaarde van Nuon gewaardeerd op EUR 10,3 miljard.
Voorschoten bezit iets meer dan 0,4% van de aandelen Nuon en ontvangt hiervoor ca. 40 miljoen euro. Alliander, het netwerkbedrijf van Nuon, valt buiten de transactie. Dit onderdeel van NUON blijft in overheidshanden. Dat is ook wettelijk zo bepaald. De gemeente behoudt dus haar aandelen in het netwerkbedrijf.

Financiële ruimte op de begroting
Met het bod dat Vattenfall heeft uitgebracht kan Voorschoten in ieder geval het wegvallende dividend in de begroting van EUR 1,1 miljoen per jaar compenseren. Over de bestemming van eventuele extra opbrengsten zal het college in overleg met de gemeenteraad treden.

Positief over verkoop
Het college van B&W van Voorschoten staat positief tegenover de verkoop van haar aandelen.
B&W heeft in samenspraak met de gemeenteraad al eerder geconcludeerd dat het houden van aandelen in een commercieel energiebedrijf geen taak meer is voor de overheid. De wet FIDO is daar duidelijk in. Over de bewaking van het publieke belang bij NUON zijn afspraken gemaakt. Hiervoor is een aparte stichting in het leven geroepen.

Het proces
Het afgelopen jaar hebben de aandeelhouders (waarbij Leiden de gemeente Voorschoten vertegenwoordigde in de groep van ex-EWR-gemeenten) met grote regelmaat overlegd met de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen over de toekomst van Nuon. De Raad van Bestuur van Nuon zal binnen 4 weken de overeenkomst officieel ter goedkeuring voorleggen aan haar aandeelhouders. De aandeelhouders moeten voor 17 juni aangeven of zij bereid zijn om hun aandelen te verkopen. De eerste tranch betreft 49% van de aandelen, de rest van de aandelen worden in 6 jaar tijd geleverd aan Vattenfall. Het college moet hierover de gevoelens van de gemeenteraad peilen. Hierna kan het college een besluit over de verkoop van aandelen nemen.

Bewaking Publieke Belangen

Zie het origineel
Zie de bijlage voor informatie over de bewaking van de publieke belangen.

* 5 maart 2009