Door kredietcrisis meer leugens op CV's.

05/03/2009 11:47

The Risk Advisory Group (TRAG) Benelux BV

Vanwege het krapper worden van de arbeidsmarkt wordt er door meer dan 64% van de sollicitanten ruim omgegaan met de waarheid.

The Risk Advisory Group voert jaarlijks een onderzoek uit naar leugens die worden vermeld op CV's. Uit het onderzoek dat nu voor de 6de maal is verschenen blijkt dat door de huidige recessie sollicitanten vaker geneigd zijn tot het vermelden van onwaarheden.

Na het vergelijken van meer dan 2,900 CV's bleek in 2008 het percentage waarin leugens voorkomen gestegen te zijn met 14% in vergelijking met het 2007. Gedurende de toename van de kracht van de recessie in het laatste kwartaal van 2008 bleek meer dan 75% van de CV's ten minste één leugen te bevatten.

Het onderzoek toont aan dat men vaak liegt over functie titels en 53% liegt zelfs over hun volledige arbeidsverleden. De grootste toename van leugens betreft de opleiding, hierover liegt 22% van de sollicitanten. Discrepanties in fictieve professionele kwalificaties, het achterwege laten van gerechtelijke uitspraken en het niet aangeven van directiefuncties komen ook veelvuldig voor.

Kandidaten die tenminste één leugen vermelden hebben een verhoogde kans een CV te hebben gevuld met valse informatie. Van de sollicitaties bevatte 24% drie of meerdere onnauwkeurigheden. Dit is een toename van 8% in vergelijking met 2007.

Sal Remtulla, Hoofd Employee Screening Risk Advisory, verteld:

"Met de toename van de economische crisis wordt het krapper op de arbeidsmarkt. Sollicitanten voelen zich gedwongen om zich beter te onderscheiden zodat zij zichzelf sterker kunnen profileren. Bedrijven kunnen ervaring en kwalificaties niet zonder meer aanemen en moeten om deze reden een adequate controle hierop hebben.

Gezien het sterk veranderende arbeidsmilieu moeten werkgevers zich bewust zijn van de bedreigingen die dit met zich meebrengt. Persoonlijke omstandigheden kunnen snel veranderen en dit kan groot risisco met zich meebrengen voor het bedrijf.

Risico van fraude door werknemers welke onder financiële druk staan kan worden verminderd door aanhoudende controle. Geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven om tijd en geld in iemand te investeren die niet geschikt is voor de functie. De enige manier om hier achter te komen is het onafhankelijk screenen van hun CV's."

Voorbeelden van leugens op CV's:


- Een kandidate verklaarde dat zij 4 jaar had gewerkt als medewerkster van een bank. Dit werd mondeling bevestigd door haar leidinggevende. Uit de referentiebrief die was gestuurd door de afdeling HR van het bedrijf kwam naar voren dat de kandidate werkzaam was geweest gedurende twee periodes in die 4 jaar. De tweede periode bleek te zijn beëindigd op grond van grof wangedrag. Nog alarmerender was de reden hiervoor. Zij had getracht geld te stelen van een rekening van een klant.


- Een nieuwe sollicitant voor een hedge fund in Engeland gaf aan in het bezit te zijn van een postuniversitair diploma van een bekende Britse universiteit. Uit de screening kwam naar voren dat de kandidaat inderdaad had gestudeerd aan dit instituut en alle noodzakelijke modules en onderzoeken had behaald. Het diploma was echter nooit daadwerkelijk toegekend. Na verder onderzoek bleek dat dit kwam doordat de kandidaat nog een schuld had uitstaan bij deze universiteit.


- Gedurende het uitvoeren van een krediet controle bleek de kandidaat op een onbekend adres geregistreerd te staan. Dit adres was niet opgegeven op zijn CV. Tevens werd er op dit adres een nog openstaande boete op de naam van deze persoon ontdekt van E13,000 die was opgelegd door de plaatselijke rechter. De potentiële werknemer had dit ondanks het verzoek hiertoe niet vermeld.


- Een kandidate welke een positie bij een belangrijke olie- en gasfirma in de UK was aangeboden gaf aan dat zij haar BA had verkregen aan een top universiteit in Kazakhstan. De kandidate overlegde een kopie van haar certificaat om dit te ondersteunen. Na contact met het register van de universiteit kwam naar voren dat de kandidate dit diploma nooit had ontvangen. Voorts was het door haar overlegde certificaat niet door hen verstrekt. Wel was het een zeer gelijkend exemplaar.

Risk Advisory organiseert op 12 maart een seminar over Pre-Employment Screening in de St. Joris Doele te Schiedam. Voor meer informatie over dit seminar of betreffende het bovenvermeld onderzoek kunt u contact opnemen met: