Politie Haaglanden

Persberichten 5 maart

Haaglanden, 05-03-2009

Woninginbrekers aangehouden

Den haag/Ypenburg-Leidschenveen De politie kon maandag 2 maart om 10.00 uur twee Hagenaars aanhouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Anthony Fokkerstraat. Omwonenden belden via de alarmlijn 112 de politie toen zij in een brandgang twee personen zagen lopen die veel aandacht hadden voor woningen. Het bevreemde de melders dat de jongens ondanks de koude temperatuur zonder jassen liepen. Politieagenten die een onderzoek instelden, konden na een korte achtervolging de twee Hagenaars aanhouden. Hun jassen lagen elders in de struiken. De verdachten bleken behalve de geslaagde inbraak ook te hebben geprobeerd in te breken in een woning aan de Douglaslaan. Beide verdachten worden vandaag donderdag 5 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Haag. Bent u getuige van een inbraak? Bel direct het alarmnummer 112. Immers met 112, daar pak je daders mee.

Keurige snelheid
Den Haag De politie hield woensdagavond tussen 18.15 en 19.45 uur een snelheidscontrole op de Juliana van Stolberglaan. Met radarapparatuur werden 121 automobilisten gecontroleerd. Iedereen hield zich keurig aan de maximumsnelheid van 50 km/u.

Recalcitrante automobilist op de bon

Den Haag Agenten zagen woensdag 4 maart rond 20.00 uur een automobilist door rood rijden op de Valkenboslaan. De 38-jarige bestuurder uit Den Haag werd bij de Weimarstraat staande gehouden. De man ontkende het rode verkeerslicht te hebben genegeerd en weigerde zijn rijbewijs te overhandigen. Omdat dat man totaal geen medewerking verleende en zich ten opzichte van de politiemensen vervelend gedroeg, werd de Hagenaar aangehouden. Uiteindelijk verliet hij het politiebureau met 300 euro aan bekeuringen (roodlicht 150 euro en het niet voldoend aan bevel of vordering 150 euro).

Snelheidsduivels op de bon

Den Haag Agenten controleerden woensdag 4 maart tussen 22.00 en 23.00 uur 613 automobilisten op hun snelheid op de Professor B.M. Teldersweg. Hiervan hielden 225 bestuurders zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 82 km/u.

Rijden met ingevorderd rijbewijs

Den Haag Een 35-jarige Hagenaar werd woensdag 4 maart aangehouden toen bleek dat zijn rijbewijs op 25 februari was ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 17.00 uur rijdens in de David Blesstraat. Omdat de remverlichting niet in orde was, gaven zij de man een stopteken. Tijdens de controle van zijn papieren bleek dat het rijbewijs van de man op 25 februari ingevorderd was. Hierop hielden de agenten de man aan. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijontzegging.

Snelheidscontrole

Den Haag Tijdens een snelheidscontrole op de Burgemeester Patijnlaan werden woensdag 4 maart tussen 13.30 uur en 18.00 uur 2218 voertuigen gecontroleerd. Van hen krijgen 45 bestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid van 50 km.uur. De hoogst gemeten snelheid was 68 km/uur.

Eén op drie rijdt te hard

Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Maanweg controleerden politiemensen woensdagavond 4 maart tussen 20.00 en 23.00 uur 495 voertuigen. Van hen reden 161 bestuurders reden te hard Zij krijegen hiervoor een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 99 km/u, terwijl op de Maanweg een maximumsnelheid van 50 km/u geldt.

Opgepakt voor rijden zonder rijbewijs

Den Haag/Loosduinen Tijdens een surveillance besloten agenten woensdag 4 maart rond 08.40 uur in de Louis Davidsstraat de bestuurder te controleren. De 33-jarige man bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, waarop de agenten hem aanhielden. Op het politiebureau bleek dat de man in december vorig jaar al voor hetzelfde feit was aangehouden. Destijds verklaarde hij dat de auto van een neef was, nu meldde hij dat (dezelfde) auto van een vriend was. De agenten konden de vermeende eigenaar niet bereiken, waarop zij de autosleutel in beslag namen. De eigenaar van het voertuig kan deze op het politiebureau afhalen.

Man aangehouden voor vernielen ruiten

Den Haag/Loosduinen Agenten kregen donderdag 5 maart rond 03.00 uur een melding dat een man in de Elias Steinstraat ruiten zou vernielen. Op de nabijgelegen Abe Lenstraweg troffen de politiemensen de 29-jarige verdachte uit Den Haag aan. Hij werd aangehouden voor het vernielen van vier ruiten: twee op de Abe Lenstraweg, één in de Elias Steinstraat en één op het Ben Wissenburgplein.

Scooter blijkt niet gestolen, toch proces-verbaal

Den Haag Tijdens een surveillance zagen agenten woensdag 4 maart rond 14.00 uur op de de kruising van de Melis Stokelaan en de Moerweg twee jongens op een scooter rijden. Beide jongens vielen op door hun kleding: zwarte helmen, zwarte jassen en zwarte joggingbroeken. Na een korte achtervolging dumpte de 20 jarige-bestuurder uit Den Haag de scooter achter een flat op de hoek van de Leyweg en de Erasmusweg, waarop hij het met zijn 18-jarige passagier uit Wateringen op een rennen zette. Beide jongens konden echter worden aangehouden. De bestuurder verklaarde de scooter recent te hebben gekocht, maar deze nog niet op zijn naam te hebben gezet. Bij navraag bleek dit te kloppen. Desondanks kreeg de jongen drie processen-verbaal, één voor de te hoge constructiesnelheid, één voor het rijden op de stoep en één voor het tegen de verkeersrichting inrijden op een rotonde. De 20-jarige Hagenaar kan zijn scooter op het politiebureau ophalen zodra de kentekenpapieren op orde zijn.

Bedreiging in de tram

Voorburg Een 36-jarige Hagenaar probeerde op woensdag 4 maart omstreeks 16.00 uur in Den Haag de tram te verlaten toen hem door een controleur van de HTM naar een plaatsbewijs werd gevraagd. Toen de controleur de man belette de tram te verlaten, beledigde de Hagenaar hem en dreigde hij de controleur in zijn gezicht te stompen. De Hagenaar werd aangehouden en kreeg in bureau Leidschendam-Voorburg een proces-verbaal en een dagvaarding. Hij mocht in de avonduren het politiebureau weer verlaten.

Winkeldiefstal voorkomen

Leidschendam De bedrijfsbeveiliging schakelde op woensdag 4 maart omstreeks 14.00 uur de politie in, toen zij zagen dat een man zich heel opvallend in winkels gedroeg. De man liep winkels in en uit, keek schichtig om zich heen en liep met een tas, waarvan de beveiligers vermoedden, dat die geprepareerd was. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd op de Berkenhove gecontroleerd door de politie. De tas, die hij bij zich had bleek inderdaad voorzien te zijn van materiaal, dat voorkomt dat de alarmpoortjes afgaan, wanneer de man met gestolen winkelartikelen in zijn tas de winkel verlaat. De man werd ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Mobiele beller de klos

Wassenaar Een 48-jarige Wassenaarder zal zijn telefoontje woensdag 4 maart nog lang heugen. Agenten zagen de man om 20.20 uur mobiel bellend rijden in zijn auto over de Rijksstraatweg. Toen zij de man daarover aanspraken bleek dat de man teveel had gedronken. Hij blies 335 ugl en kreeg twee processen-verbaal.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Snelheidscontrole

Wassenaar Medewerkers van het regionaal handhavingsteam Verkeersvoorschriften (RHTV) controleerden woensdag 4 maart tussen 17.30 en 20.00 uur het autoverkeer op de Lange Kerkdam. Van de 1030 passerende automobilisten reden er 30 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km/u, terwijl 50 km/u het maximum is.

Fikse achtervolging met gestolen auto

Rijswijk Politieagenten zagen woensdag 4 maart om 12.30 uur over de Diepenhorstlaan een auto rijden. Het viel de agenten op dat de linkerzijruit was ingeslagen. Daarop gaven zij de man een stopteken. In plaats van te stoppen, reed de besturder met fikse snelheid door. Hierbij negeerde de man met hoge snelheid op diverse kruisingen het rode verkeerslicht. Via de Sir Winston Churchilllaan reed de man richting Schaapweg/Loevensteinlaan. Bij de kruising met de Loevensteinlaan kon de man niet via de weg verder rijden, omdat alle drie de rijstroken bezet waren. De man koos voor de middenberm maar ramde daarbij een verkeerslicht, waarna agenten hem konden overmeesteren. Tijdens de achtervolging was de man betrokken bij twee aanrijdingen waarbij hij doorreed. Uit onderzoek bleek dat de auto van diefstal afkomstig was. De 21-jarige inwoner uit Hellevoetssluis verklaarde dat hij de afgelopen weken zeker tien keer had getankt zonder te betalen. De auto was tevens voorzien van valse kentekenplaten die de man had gestolen. De 21-jarige man wordt vrijdag 6 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Verkleed als TNT medewerker nieuwe poging in Westland

Oplichter nog steeds actief

Westland/s-Gravenzande Politie Haaglanden ontving woensdag 4 maart drie keer een aangifte van poging tot oplichting door een man gekleed in een TNT-uniform. De TNT-medewerker belde bij een 86-jarige bewoonster van een woning aan de Magnoliastraat aan en verklaarde dat hij namens de thuiszorg een pakketje kwam bezorgen. De bejaarde vrouw liet de man nietsvermoedend binnen waarna hij een pakketje op tafel legde en aan de vrouw vroeg of zij 80 eurocent wilde pinnen op een mobiel pinautomaatje. De vrouw had echter geen pinpas waarna de man zei dat hij zich had vergist en verklaarde dat hij op de Acaciastraat moest zijn. Hierna vertrok de man met zijn pakketje. Omdat de vrouw het toch niet vertrouwde belde zij korte tijd later de politie. Uit onderzoek bleek dat de man nog twee pogingen heeft ondernomen. De man probeerde zijn truc ook bij een 86-jarige bewoner van de Berkenstraat en een 83-jarige bewoner van de Acaciastraat. In alle gevallen wisten de bewoners de man de deur uit te werken.

Signalement

De man heeft het volgende signalement, man leeftijd circa 20 jaar, lengte 170-175 cm, zwarte baard en een petje op zijn hoofd. De man droeg een oranje TNT-jas.

Landelijk actief

De man, gekleed als TNT-medewerker bezorgt pakketjes waarbij de ontvanger een klein bedrag (minder dan een euro) moet pinnen. Contant afrekenen mag niet van zijn werkgever, vertelt de man. Pinnen bij zijn mobiele betalingsautomaat is de enige optie. De man wekt vertrouwen door zijn uiterlijk, verhaal, TNT-kleding en -tas.

Met deze methode skimt (kopieert) de man de pincode en bankgegevens van de giro- of bankpas zodat op een later moment met de gekopieerde gegevens bij een geldinstelling of pinautomaat geld van de rekeningen wordt gehaald. Het gaat hier waarschijnlijk om een landelijk opererende groep, die nu zijn pijlen (weer) op de regio Haaglanden en Delft heeft gericht.

TNT-post reageerde eerder al met het advies en de opmerking dat medewerkers van het bedrijf nimmer aan de deur een pintransactie doen en adviseert dan ook om dergelijke personen direct de deur te wijzen.In alle gevallen nam de man later via de gekopieerde pas een zeer groot geldbedrag van de bejaarde man op. Opnames vonden plaats in de regio Amsterdam-Zaanstreek. De politie stelt een onderzoek in naar de geldopnames en hoopt dat eventueel opgenomen beelden helderheid kunnen geven in het onderzoek naar de identiteit van de oplichter.

Tips

Oplichters zijn mensen die goed hebben nagedacht over hun verhaal en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. Twijfelt u over de aanbeller? Vraag om een legitimatiebewijs. Hierop staat meestal een telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel het nummer en controleer of het verhaal van de bezorger klopt. Twijfelt u dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij u thuis zijn. In geval van twijfel kunt u altijd bellen met het Bureau Westland via 09008844.

Jongens aangehouden voor mislukte winkeldiefstal

Zoetermeer Drie jongens van 15 en 17 jaar zijn woensdag 4 maart aangehouden na een mislukte winkeldiefstal. Twee 17-jarige jongens hadden de 15-jarige erop uit gestuurd om in een winkel een telefoon te stelen. De 15-jarige viel het personeel direct op, omdat hij wegens eerdere misdragingen al een winkelverbod opgelegd had gekregen. Toen bleek dat hij probeerde een telefoon te stelen, werd hij aangehouden. Buiten werden ook de 17-jarige opdrachtgevers aangehouden.