Stichting Vluchteling moet hulp beëindigen in Darfur

05/03/2009 12:46

Stichting Vluchteling giro 999

De Soedanese regering dwingt Stichting Vluchteling om een belangrijk deel van de hulp aan vluchtelingen in de Soedanese provincie Darfur te stoppen. De belangrijkste partner van Stichting Vluchteling in Soedan heeft opdracht gekregen om de projecten in Darfur te sluiten. Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde gisteren een arrestatiebevel uit tegen de Soedanese president Omar al-Bashir.

Stichting Vluchteling steunt sinds 2004 verschillende projecten in Darfur. De hulpverlening is gericht op medische zorg, watervoorziening en veiligheid. De hulp die nu gestopt moet worden bereikt 650.000 mensen.

De Soedanese regering heeft meerdere grote internationale hulporganisaties bevolen om grote delen van Soedan te verlaten. Officieel wordt er geen reden gegeven voor de beslissing. Gisteren liet het Internationaal Strafhof in Den Haag weten de Soedanese president Al-Bashir te willen vervolgen. Het is voor het eerst dat het Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigt tegen een zittend staatshoofd.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling: "De hulporganisaties die nu noodgedwongen het land moeten verlaten, bieden levensreddende hulp aan miljoenen mensen. Dat die hulp nu beëindigd moet worden, kan een humanitaire tragedie tot gevolg hebben."