Gemeente Enschede

Nieuwe expositie Galerie Werkplein Enschede

Jeanet Timmermans en Henrike Grijsen

In Werkplein Enschede is tot en met 6 april 2009 de tentoonstelling van Jeanet Timmermans en de foto-expositie van Henrike Grijsen te zien. Met `De voedselbank voor de armen' en `3XNX' van Jeanet Timmermans wordt de kijker uitgedaagd om zijn fantasie aan te spreken. In de foto-expositie van Henrike Grijsen staan mens en kind centraal.

Jeanet Timmermans: "Ik ben geboeid door taal, dialect, gezegdes en spreekwoorden. Geboren in Hardenberg (1962) en nu bijna 20 jaar wonend in Enschede is het vooral de spreektaal uit die omgeving die in mijn werk een grote rol speelt. Op mijn eigen manier en met veel ironische elementen gebruik ik het dialect in mijn werk. Mijn beelden geven de gedachtegangen erachter soms letterlijk weer. Gedachtegangen met veel spot en sarcasme, die duidelijk zijn, maar soms ook subtieler." Het werk van Jeanet laat ruimte voor eigen interpretatie. Dit is tekenend voor de kunstenares, voor wie het belangrijk is dat iedereen iets in haar werk kan zien. Jeanet studeerde in 2005 als beeldhouwster af aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) te Enschede en nam sinds die tijd aan diverse tentoonstellingen deel.

Henrike Grijsen: "Mijn interesse gaat vooral uit naar sociale documentaire fotografie. Voor deze expositie heb ik gekozen voor foto's van een indrukwekkende reis door Peru en portretfoto's van mijnwerkers (kumpels), waar de mens en het kind centraal staat." Henrike hield zich vooral bezig met dingen die vervallen of langzaam verdwijnen. Zo ook het interessante mijnwerkersberoep. "Het is erg zwaar en gevaarlijk werk. Maar onderling heerst een grote saamhorigheid. Ik wilde persé mee naar beneden en deelnemen aan hun wereldje en heb deze mensen van 's morgens vroeg tot na hun werk gevolgd. `Untertage' was voor mij heel belangrijk om mee te maken. Om die wereld wat beter te begrijpen en dus ook de mensen. Het gevoel, nu weet ik waar ze het over hebben, waar ze voor leven, hoe die (hun) wereld eruit ziet. Daardoor kon ik beter begrijpen waarom het zo moeilijk voor deze mensen om te accepteren dat hun mijnwerkers leven misschien ophoudt te bestaan. Henrike studeerde in 2008 af aan de Academie voor beeldende kunsten AKI-ArtEZ Enschede (studierichting fotografie).

Werkplein Enschede
Werkplein Enschede is de plek waar alle diensten op het gebied van werk en inkomen bij elkaar komen. De kracht van het Werkplein is de bundeling van expertise tussen UWV WERKbedrijf, de gemeenten Enschede en Haaksbergen en andere partijen op het gebied van werk. Samen werken zij aan één gestroomlijnde dienstverlening voor zowel werkgevers als werkzoekenden.

Daarnaast is Werkplein Enschede voortdurend op zoek naar manieren om kansen voor werkgevers en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten. Zo organiseert het Werkplein verspreidt over het jaar verschillende activiteiten zoals banenmarkten en vacaturecafés. Het initiatief Galerie Werkplein is hier ook een voorbeeld van.

Geplaatst: 05 maart 2009.

5 maart 2009