Gemeente Urk

Urk: provincie baseert zich op achterhaalde info

Gedeputeerde Anne Bliek van provincie Flevoland heeft in de media gezegd dat er 21 vierkante kilometer aan zonnepanelen nodig is om het geplande megawindmolenpark te vervangen door zonne-energiepanelen. Dit is volgens de gemeente Urk achterhaald. De ontwikkeling van zonne-energiepanelen gaat zeer snel en de provincie baseert haar berekeningen op panelen zoals die twee jaar geleden werden gefabriceerd.

De huidige panelen zijn meer dan 30 procent meer rendabel en de verwachting is dat dit percentage oploopt naar 50 procent. Daarentegen staat de ontwikkeling op het gebied van windenergie nagenoeg stil. Gemeente Urk ziet zonne-energie als een goed alternatief voor het megawindmolenpark. Volgens Urk komt het op het willen en het durven aan.

De gemeente Urk vindt het jammer dat de provincie blijkbaar nog steeds het standpunt inneemt dat alleen de wind gebruikt kan worden voor de opwekking van groene energie. Het provinciebestuur gaat niet in op eerlijke bezwaren en lijkt bang te zijn voor alternatieven. De gemeente Urk betreurt het dat in navolging van de verantwoordelijke minister Van der Hoeven, nu ook de verantwoordelijke gedeputeerde Bliek praat over Urk en niet mét de gemeente Urk.

Tegen de tijd dat het megawindmolenpark gerealiseerd zou moeten worden, is de techniek op het gebied van zonne-energie verder ontwikkeld. Volgens berekeningen zal de benodigde capaciteit aan vierkante meters voor zonnepanelen niet meer bedragen dan de oppervlakte van het geplande megawindmolenpark.