Partij van de Arbeid
Den Haag, 5 maart 2009

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over agressie tegen brandweerlieden bij een brand in Zaandam

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht "Grote brand winkelcentrum Bloemkorf" op de internetpagina's van het Noordhollands Dagblad op 5 maart 2009?{1}

2. Klopt het dat de hulpdiensten en met name de brandweer op een agressieve manier belaagd werden bij de bluswerkzaamheden in winkelcentrum Bloemkorf in Zaandam?

3. Klopt het dat er maar één verdachte van dit geweld op heterdaad is aangehouden? Doet de politie nog onderzoek naar andere verdachten en worden er meer aanhoudingen verwacht?

4. Wat is de aard van de problematiek met overlastgevende jongeren in deze buurt? Heeft de politie de problemen en de daders goed in beeld? Hoe is de verstandhouding tussen politie en overlastgevende jongeren?

5. Heeft de politie zicht op de samenstelling van de groep jongeren die de brandweer belaagde? Waren deze jongeren al voor de brand in beeld bij politie en hulpverlening?

6. Worden de ouders van de jongeren aangesproken op het gedrag van hun kinderen bij deze brand? Betrekken politie en hulpverlening ouders structureel bij hun werkzaamheden in deze buurt?



Partij van de Arbeid