Gemeente Rotterdam

Gemeente pakt overlastgevende fietsen aan

In het kader van Schoon, heel en veilig gaat Stadstoezicht op donderdag 5 maart opnieuw samen met Roteb fietswrakken verwijderen. Tijdens de stadsbrede actiedag op 5 maart zal Stadstoezicht niet alleen de fietswrakken verwijderen, maar ook onbeheerde fietsen bij het Centraal Station en hinderlijk geparkeerde fietsen.

Fietswrakken

Afgelopen jaar zijn 8000 fietswrakken van straat verwijderd. Tijdens de twee actiedagen van Stadstoezicht en Roteb in 2008 zijn maar liefst 2100 wrakken weggehaald. Vanzelfsprekend worden de fietswrakken ook dit jaar weer aangepakt en zijn er honderden verwijderd. Maar voor de actiedag op donderdag 5 maart zijn al 1100 wrakken door Stadstoezicht gesignaleerd. Op alle wrakken hebben de medewerkers van Stadstoezicht een waarschuwing aangebracht om de eigenaren te waarschuwen. Als de wrakken er op de actiedag nog staan, worden ze direct afgevoerd.

Meer informatie op www.watiseenfietswrak.nl

Onbeheerde en hinderlijk geparkeerde fietsen

Stadstoezicht controleert al langer op fietswrakken in de hele stad en op verkeerd geparkeerde fietsen bij het Centraal Station en Zuidplein. Vanaf 5 maart haalt Stadstoezicht ook hinderlijk geparkeerde fietsen weg in de winkelstraten en bij haltes van het openbaar vervoer, als de eigenaar dat na een waarschuwing - niet doet. Onbeheerde fietsen bij het Centraal Station worden ook verwijderd.

Weesfietsen

Onbeheerde fietsen zijn fietsen waaraan duidelijk te zien is dat ze lang niet gebruikt zijn. Dat zijn de zogenaamde weesfietsen, de fiets wordt kennelijk niet gebruikt en is verwaarloosd. Deze fietsen worden al gauw een wrak als ze niet worden weggehaald. Op een weesfiets wordt een waarschuwing aangebracht met het verzoek de fiets binnen 4 weken weg te halen.

Hinderlijk geparkeerde fietsen

Hinderlijk geparkeerde fietsen zijn fietsen die de vrije doorgang belemmeren. Denk hierbij aan een of meerdere fietsen die tegen monumenten, prullenbakken en parkeerautomaten zijn neergezet en fietsen die ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers niet over de stoep kunnen rijden. Ook op deze fietsen wordt een waarschuwing aangebracht. De eigenaar heeft dan nog twee dagen de tijd om de fiets weg te halen. Na die tijd doet Stadstoezicht dat.

Fiets weg?

Is iemand zijn fiets kwijt, dan kan het dus zijn dat Stadstoezicht hem heeft laten weghalen. Bel naar 0800-1545 om te horen waar de fiets kan worden opgehaald .

Fietswrakken worden 14 dagen bewaard en andere fietsen 13 weken. Eigenaren kunnen hun fiets terugkrijgen tegen betaling van de verwijderkosten en onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs en fietsleutel. De kosten voor een fietswrak zijn 50 euro en voor de andere fietsen 20 euro.

Overlast melden
Rotterdammers kunnen helpen door te melden waar overlastgevende fietsen staan. Melding kunnen worden gedaan via gratis telefoonnummer van de gemeente: 0800 1545 of via het webformulier op www.rotterdam.nl