Ingezonden persbericht


Presentatie vrouwenacademie: Benut talent van vrouwen!

In de week dat er internationale vrouwendag wordt gevierd, presenteren verschillende organisaties uit Den Haag een ambitieus plan om een vrouwenacademie op te zetten. Bij Stichting Yasmin, een organisatie voor buitenlandse vrouwen, ontstond het idee. Directrice Nermin Altintas zag veel vrouwen met talenten, maar het lukte de vrouwen maar moeizaam om zich verder te ontwikkelen. Met intensieve begeleiding bleek het echter wel te lukken om de vrouwen naar arbeid of scholing toe te begeleiden. Hierdoor ontstond het idee om een laagdrempelig instituut op te zetten voor informatie, advies, begeleiding en coaching van vrouwen die willen leren: de vrouwenacademie.

Ook andere organisaties in het veld zoals Importante, die zich stedelijk bezighoudt met emancipatie en Meander die zich regionaal bezighoudt met diversiteitbeleid, merkten dat er een enorme behoefte is bij vrouwen om zich te laten scholen of bijscholen en om te werken. Maar op een of andere manier liggen de drempels toch te hoog, door onbekendheid, maar ook door taalachterstand, onvoldoende financiële middelen, het ontbreken van kinderopvang en gewoon geen idee hebben waar men moet beginnen.

Truus Schmidt van moedercentrum de koffiepot van Stichting Mooi, zag vrouwen opbloeien als zij laagdrempelige opleidingen konden volgen. "Met begeleiding is het makkelijker om de eerste stap te nemen voor de vrouwen en uiteindelijk loopt het dan vanzelf. Want de vrouwen zijn vaak enorm enthousiast en leergierig! De koffiepot deed dan ook graag mee aan het initiatief en weet ook al veel vrouwen die zouden willen meedoen aan de vrouwenacademie.

De kracht van samenwerken
Het bijzondere aan dit initiatief is dat verschillende organisaties met elkaar samenwerken, waardoor zij hun krachten bundelen en versnippering tegengaan. Hierdoor zal de vrouwenacademie niet een losse instantie worden, maar gedreven worden door de ervaring en ambities van de diverse organisaties. Zo zijn er verschillende organisaties voor vrouwen die meedoen, zoals Yasmin en de koffiepot. Maar ook het Mondriaan doet mee, zodat zij de scholing kunnen regelen. En vanuit de werkgeverskant zal ook gekeken worden welke behoefte er is. Kortom de kracht van de vrouwenacademie zit in de onderlinge samenwerking, waardoor vrouwen optimaal maar ook op een persoonlijke manier begeleidt worden.

Steun vanuit de gemeenteraad
PvdA raadslid Saskia Mulder volgde vanaf het begin het initiatief en zorgde er in de raad voor middels een motie dat er een onderzoek zou komen naar de behoefte aan een vrouwenacademie. Inmiddels heeft wethouder van Alphen een onderzoek uitgezet. Mulder is enthousiast over het plan van de organisaties: "Het is heel bijzonder dat dit idee vanuit verschillende organisaties uit het veld wordt opgepikt en dat zij op zo'n goede manier gaan samenwerken! Dat betekent een enorme impuls voor de emancipatie van vrouwen in de Haagse regio."

Presentatie van het plan
Op donderdag 5 maart om 19:00 zullen de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties onder leiding van Nermin Altintas van Stichting Yasmin de plannen voor de vrouwenacademie overhandigen aan Wethouder van Alphen en aan PvdA raadslid Saskia Mulder. Dit zal plaatsvinden in de Raadszaal van het stadhuis.