Raad van State


donderdag 5 maart 2009
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein heeft verleend voor drie woontorens voor in totaal 69 appartementen en een ondergrondse parkeergarage in de wijk Nieuw Vreeswijk in Nieuwegein. Het gaat om gebouwen van ruim twintig meter hoog. Een omwonende is het niet eens met de komst van de gebouwen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar zijn de gebouwen te hoog en ondervindt zij daarom schaduwhinder. Ook vindt zij dat de gebouwen niet in de omgeving passen en vreest zij voor parkeeroverlast. In een eerder beroep is zij in juni van vorig jaar door de rechtbank van Utrecht in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200805281/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het Hoogheemraadschap Rijnland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen illegale dempingen in de Langeraarse plassen ter hoogte van de Langeraarseweg in Langeraar. Een inwoner van Langeraar die aan de plassen woont, heeft om de maatregelen verzocht. Volgens haar zijn de dempingen uitgevoerd in strijd met de regels in de keur van het hoogheemraadschap en heeft zij schade geleden als gevolg van de dempingen, omdat daardoor de doorvaart naar haar huis was belemmerd. Ook voert zij aan dat de dempingen deel zijn gaan uitmaken van ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, zoals de bouw van een huis naast haar woning, waardoor haar privacy en uitzicht zijn aangetast. Haar huis zou bovendien in waarde zijn gedaald. De omwonende is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is zij in mei van vorig jaar door de rechtbank van Den Haag in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200805181/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen om schadevergoeding toe te kennen aan twee inwoners van Roosendaal. De inwoners zijn exploitanten van een theehuis in de gemeente. Zij hadden om schadevergoeding verzocht vanwege een aanvankelijk afwijzend en naderhand toewijzend besluit met betrekking tot de exploitatie van hun theehuis. In augustus 1997 weigerde het college een exploitatievergunning voor het theehuis te verlenen, maar in maart 2004 werd dit besluit herroepen en de vergunning alsnog verleend. De inwoners vinden dat het te lang heeft geduurd voordat de vergunning is verleend en dat zij daardoor schade hebben geleden. In een eerder beroep zijn zij in juni 2008 door de rechtbank van Breda gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Ten aanzien van het deel waarvan de rechtbank heeft geoordeeld dat geen aanspraak op schadevergoeding bestaat, komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805759/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen heeft verleend aan Olympic Gym Hoogeveen B.V. voor een sportstudio aan de Groenewegenstraat in Hoogeveen. Het gaat om een voormalig winkelpand. Meerdere concurrerende bedrijven in het gebied, waaronder Achmea Health Center Hoogeveen en The Total Workout zijn het niet eens met de bouwvergunning. Zij vrezen dat de komst van een nieuwe sportstudio zeer nadelige gevolgen heeft voor de exploitatie van hun fitnesscentra. Volgens hen is het huidige aanbod van fitnesscentra in het gebied al groter dan de vraag rechtvaardigt. De bedrijven vinden ook dat het besluit van het college niet goed is onderbouwd. In een eerder beroep zijn zij in juni van vorig jaar door de rechtbank van Assen in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft het college de gevolgen voor het voorzieningenniveau in het gebied onvoldoende onderzocht. Het college is het niet eens met die uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805369/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van Verkeer en Waterstaat om een uitkering toe te kennen op grond van de "Regeling eenmalige uitkering spoorse doorsnijdingen" voor het project "Stadion en stationsomgeving Europapark/Helperzoom" in Groningen. De gemeente Groningen had de minister om een uitkering van ruim 15 miljoen euro voor het project verzocht. Dit verzoek is afgewezen omdat het project volgens de minister al valt onder een ander subsidieprogramma, het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). Verder wordt volgens de minister ook niet voldaan aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een eenmalige uitkering op grond van de regeling. De gemeente is het niet eens met de weigering en is hiertegen in beroep gegaan bij de rechtbank van Maastricht, maar die heeft haar in mei 2008 in het ongelijk gesteld. Tegen deze uitspraak komt het college van burgemeester en wethouders van Groningen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805006/1)