FNV

FNV Jong: Help jongeren de crisis door!

FNV Jong doet een klemmend beroep op overheid en sociale partners om in deze crisistijd prioriteit te geven aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn voor jongeren zo slecht dat sommigen vrezen voor een 'verloren generatie'. Anderen hebben het zelfs over een 'bloedbad onder jongeren'. Het jongerennetwerk gaat zijn plan 'Help jongeren de crisis door' aanbieden aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin.

FNV Jong wil dat werkloze jongeren binnen een half jaar een garantie krijgen op scholing, werk of beide. Dit om te voorkomen dat de afstand tot de arbeidsmarkt te groot wordt. Daarnaast is er crisishulp nodig voor schoolverlaters. Zo snel mogelijk moet verlenging van onderwijs en opscholing mogelijk zijn. Denk hierbij aan tijdelijk verlaagd schoolgeld voor het MBO, een tijdelijke uitbreiding van het recht op studiefinanciering, en extra maatregelen om stapelen te bevorderen. Ook moet er zo snel mogelijk een structurele aanpak komen in de vorm van een nieuwe Taskforce Jeugdwerkloosheid. Er is grote behoefte aan een gecoördineerde, ministerieoverstijgende eenheid met grote beleidsvrijheid en de bereidheid onorthodoxe maatregelen te nemen.

De jeugdwerkloosheid loopt sinds december 2008 op en de vooruitzichten zijn dramatisch. Voor volgend jaar wordt een jeugdwerkloosheid voorspeld van zeventien procent. Dat zijn ruim 150.000 jongeren! Zorgwekkend is dat bovendien een tekort dreigt van 150.000 stageplaatsen waardoor ook schoolgaande jongeren klem komen te zitten. In beide gevallen worden jongeren de klos.

FNV Jong wil tot elke prijs voorkomen dat de jeugdwerkloosheid stijgt tot het niveau van de jaren tachtig. Dat kunnen we ons als samenleving niet permitteren. De jongeren zijn weer hard nodig bij herstel van de economie. We zullen ze dus betrokken moeten houden bij de arbeidsmarkt door scholing of werk. Het oplopen van een achterstand op de arbeidsmarkt moet worden voorkomen. We kunnen niet toestaan dat een grote groep jongeren nu een tijd uit het arbeidsproces valt, want daarmee raken we ze voorgoed kwijt.

Jeroen de Glas en Jamila Aanzi (voorzitter en vice-voorzitter FNV Jong) overhandigen het plan 'Help jongeren de crisis door!' op donderdag 5 maart om half tien aan Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Rouvoet is tot nu toe de enige minister die zich duidelijk zorgen maakt over de jeugdwerkloosheid. FNV Jong wil dan ook graag zo snel mogelijk afspraken met hem maken. De overhandiging vindt plaats op het ministerie.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 0 6 22790054