Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
5 maart 2009


--Persbericht-

College ziet af van nieuwe MFA Lichtenvoorde
Geen koppeling van Den Diek met de nieuwe sporthallen

Het College van B&W zal de gemeenteraad voorstellen af te zien van een nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) en koppeling daarvan met de te realiseren nieuwe sporthallen op de Hamalandlocatie. Dit voornemen is gebaseerd op de uitkomsten van onderzoeken naar de praktische én financiële haalbaarheid van een nieuwe MFA in Lichtenvoorde. Een voorstel hiervoor wordt op 14 april aan de gemeenteraad voorgelegd.

Door het bureau Vitri is medio vorig jaar gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van een (nieuwe) MFA. Dat onderzoek richtte zich vooral op de financiële mogelijkheden van een nieuwe MFA, danwel een verbeterd en uitgebreid Den Diek. Bij dat onderzoek is rekening gehouden met twee gegevens. Allereerst het gegeven dat de KBO met Longa'30 in zee ging voor de realisering van een eigen onderkomen. Vervolgens werd in september 2008 het besluit genomen om twee breedtesporthallen te realiseren op de Hamalandlocatie en die bij voorkeur te koppelen aan Den Diek.

Commerciële mogelijkheden
Puur vanuit herhuisvesting van hoofdzakelijk de gebruikers van Den Diek is de exploitatie van een MFA niet sluitend te maken, zo bleek uit het advies van Vitri. Vervolgens is onderzocht of deze door een slimmere manier van organiseren toch sluitend gemaakt kon worden. Ook is aan marktpartijen gevraagd of zij voldoende commerciële mogelijkheden zagen om de exploitatie van een MFA, gekoppeld aan de sportvoorzieningen, kostendekkend te maken. Hiervoor is een zogenaamde business case opgesteld, waarin ook de ideeën van marktpartijen zijn verwerkt.

Geen koppeling
Beide onderzoeken komen tot dezelfde conclusie: realisering van een MFA, al dan niet gekoppeld met de sportvoorzieningen, is financieel niet haalbaar. Het college heeft daarom besloten geen nieuwe MFA te realiseren. En dus Den Diek ook niet te koppelen aan de twee breedtesporthallen en mogelijk het zwembad (de raad beslist 14 april over de opname van een zwembad in het sporthallenproject). Het voornemen van het college om af te zien van deze koppeling heeft geen gevolgen voor Den Diek als sociaal cultureel centrum, de functie die het nu vervult. De huidige activiteiten in Den Diek gaan gewoon door. De medewerkers van Den Diek en de vaste gebruikers zijn hierover in een aparte bijeenkomst geïnformeerd.

Topsporthal
Wat blijft is de inzet van het college om te komen tot realisering van twee breedtesporthallen én een (doelgroepen)zwembad op de Hamalandlocatie. Het voorstel aan de raad is dat de gemeente de financiering voor haar rekening neemt en eigenaar wordt / blijft van de voorzieningen. Het ontwerp, de realisatie, de exploitatie en het beheer worden aanbesteed. Of één van de breedtesporthallen als topsporthal wordt gebouwd ligt aan de gebruikers, de bouwer en/of toekomstige exploitant. Alleen als zij tijdens de aanbestedingsprocedure een (financieel) sluitend voorstel indienen kan één van de sporthallen als topsporthal worden ingericht. Dat maakt onderdeel uit van de vraagstelling in de aanbestedingsprocedure. Lukt dit niet dan kan geen topsporthal worden gerealiseerd.

In de vergadering van de Commissie Maatschappij en Bestuur van 24 maart wordt het voornemen van het college behandeld. Vervolgens wordt in de raad van 14 april een besluit genomen.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 39 35 52


-----------------------


---- --