Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Aan
Marktpartijen

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer ir. M.G.J. Meijers OPTA/AM/2009/200368 (070) 315 92 88 Datum Onderwerp Bijlage(n) 5 maart 2009

Publicatie marktbesluiten Omroep en uitnodiging deelname Industry Group WLR-C

Geachte mevrouw, heer,

Bij deze informeert het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) u als volgt.


1. Publicatie marktanalysebesluiten

Heden heeft het college de volgende marktanalysebesluiten gepubliceerd:

a. Analyse van de wholesalemarkt voor doorgifte van rtv-signalen via en het op wholesaleniveau leveren van de aansluiting op het omroeptransmissieplatform van CAIW in het verzorgingsgebied van CAIW (besluit met kenmerk OPTA/AM/2009/202369) b. Analyse van de wholesalemarkt voor doorgifte van rtv-signalen via en het op wholesaleniveau leveren van de aansluiting op het omroeptransmissieplatform van Delta in het verzorgingsgebied van Delta (besluit met kenmerk OPTA/AM/2009/202371) c. Analyse van de wholesalemarkt voor doorgifte van rtv-signalen via en het op wholesaleniveau leveren van de aansluiting op het omroeptransmissieplatform van UPC in het verzorgingsgebied van UPC (besluit met kenmerk OPTA/AM/2009/202374) d. Analyse van de wholesalemarkt voor doorgifte van rtv-signalen via en het op wholesaleniveau leveren van de aansluiting op het omroeptransmissieplatform van Ziggo in het verzorgingsgebied van Ziggo (besluit met kenmerk OPTA/AM/2009/202373)

De openbare versies van deze besluiten zijn te vinden op de website van OPTA, www.opta.nl. De besluiten treden in werking op 17 maart 2009.

De nu gepubliceerde finale marktbesluiten waren in het derde kwartaal van 2008 gedurende zes weken onderwerp van nationale consultatie. De in die consultatie van marktpartijen en andere belanghebbenden ontvangen zienswijzen heeft het college vervolgens in de ontwerpbesluiten betrokken, waarvan door het college in een aparte bijlage bij elk van de besluiten verslag is gedaan. OPENBARE VERSIE 1





De resulterende ontwerpbesluiten zijn daarna op 9 januari 2009 door het college voorgelegd aan de Europese Commissie (en aan de collega-toezichthouders in de andere lidstaten). Ook de opmerkingen van de Commissie zijn in de ontwerpbesluiten betrokken, waarvan ook weer in een aparte bijlage bij de besluiten verslag is gedaan. Tijdens de notificatie heeft de Commissie aanvullende vragen aan het college gesteld. De brief van het college in antwoord op die aanvullende vragen is eveneens op de website van OPTA gepubliceerd.


2. Inhoudelijke wijzigingen

De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen die ten opzichte van de nationaal geconsulteerde ontwerpbesluiten zijn doorgevoerd, zijn de volgende.


- Verduidelijking van de retail marktafbakening op het punt van de substitueerbaarheid van de verschillende omroeptransmissieplatforms, waarmee het college een door partijen gesignaleerde schijnbare tegenstelling tussen de afbakening en de retail dominantieanalyse adresseert;
- Wijziging van de wholesale afbakening op het punt van de productmarkt en aanpassing van de onderbouwing van de geografische markt. In het ontwerpbesluit omvatte de wholesale productmarkt tevens de anders omroeptransmissieplatforms. Naar aanleiding van de consultatie heeft het college geconcludeerd dat de wholesale productmarkt de doorgifte van rtv-signalen en het op wholesaleniveau leveren van de aansluiting op het omroeptransmissieplatform van het desbetreffende kabelbedrijf betreft;

- Verduidelijking van de motivering waarom WLR-C niet passend is in de marktbesluiten van CAIW en Delta;

- Nuancering van de eerder door het college gestelde randvoorwaarden ten aanzien van auteursrechten en filtering. Partijen dienen onderling afspraken te maken rondom auteursrechten, waarbij het een van de mogelijkheden is dat een toetreder zelf de auteursrechten verkrijgt. Filtering is niet langer op voorhand uitgesloten maar zal aan de hand van de redelijkheid van een verzoek in een concrete situatie worden beoordeeld;

- Opsplitsing van de implementatiefases voor WLR-C en doorgifte.


3. Implementatie van de verplichtingen

3.1 Implementatieproces
In de marktanalysebesluiten is voor UPC en Ziggo bepaald dat zij dienen te voldoen aan redelijke verzoeken om (i) doorgifte van rtv-signalen (hierna: doorgifte) en (ii) het op wholesaleniveau leveren van de analoge rtv-signalen en de aansluiting op hun omroeptransmissieplatform (hierna: WLR-C) aan aanbieders van rtv-signalen die door middel van de over het omroeptransmissieplatform van UPC respectievelijk Ziggo geleverde omroeptransmissiediensten eindgebruikers willen bereiken. UPC en Ziggo dienen beide vormen van toegang onder gelijke omstandigheden onder gelijke voorwaarden te verlenen zowel aan derden als aan zichzelf, en de op grond van de toegangsverplichting te leveren diensten en bijbehorende faciliteiten dienen door UPC en Ziggo te worden opgenomen in een openbaar referentieaanbod. Tevens geldt er voor deze diensten en bijbehorende faciliteiten een OPENBARE VERSIE 2





tariefverplichting.

Zowel de totstandkoming van het referentieaanbod, met daarbij de operationalisering van WLR-C en doorgifte tot afneembare diensten, als de tarifering van WLR-C en doorgifte vergen nog een implementatieproces. Dit implementatieproces is gedefinieerd in paragraaf 13.6 van de betreffende marktanalysebesluiten. Paragraaf 13.6.4 vat dit proces als volgt samen:


- Ziggo en UPC dienen binnen een termijn van twee maanden na inwerkingtreding van dit besluit een eerste schriftelijk voorstel voor het referentieaanbod WLR-C bij het college in te dienen, alsmede een eerste schriftelijk voorstel voor de wijze waarop WLR-C geoperationaliseerd zal worden. Ziggo en UPC dienen beide voorstellen op het moment van indiening bij het college tevens op hun website te publiceren.

- Ziggo en UPC dienen binnen een termijn van twee maanden nadat het college daartoe de opdracht heeft verstrekt een eerste schriftelijk voorstel voor het referentieaanbod doorgifte bij het college in te dienen, alsmede een eerste schriftelijk voorstel voor de wijze waarop doorgifte geoperationaliseerd zal worden. Ziggo en UPC dienen beide voorstellen op het moment van indiening bij het college tevens op hun website te publiceren.

- Het college nodigt Ziggo, UPC en potentiële afnemers uit om deel te nemen in Industry Groups voor respectievelijk WLR-C en doorgifte. In deze Industry Groups worden de bovenbedoelde voorstellen besproken, met als doel om over deze voorstellen overeenstemming te bereiken. Het college kan tussentijds een voorlopig oordeel geven ten aanzien van de voorstellen voor WLR-C en doorgifte.
- Na afronding van de bespreking van de voorstellen in de Industry Groups en mede op basis van de resultaten van die bespreking neemt het college implementatiebesluiten WLR-C en implementatiebesluiten doorgifte. Hierin geeft het college eventueel aanwijzingen aan Ziggo en/of UPC tot wijziging van het referentieaanbod en stelt het college vast op welke wijze en binnen welke termijnen WLR-C respectievelijk doorgifte door Ziggo en UPC geoperationaliseerd dienen te worden.

- Op beide implementatiebesluiten is zowel de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) als de Europese consultatie- en notificatieprocedure als bedoeld in artikel 6b.2 van de Tw, van toepassing.
- Binnen zes weken na het implementatiebesluit WLR-C dat op hen betrekking heeft, dienen Ziggo en UPC het, op grond van de eventueel in het implementatiebesluit gegeven aanwijzingen, aangepaste referentieaanbod WLR-C aan het college voor te leggen en op hun website bekend te maken.
- Binnen zes weken na het implementatiebesluit doorgifte dat op hen betrekking heeft, dienen Ziggo en UPC het, op grond van de eventueel in het implementatiebesluit gegeven aanwijzingen, OPENBARE VERSIE 3





aangepaste referentieaanbod doorgifte aan het college voor te leggenen op hun website bekend te maken.

- Ziggo en UPC dienen in 2009 de kostentoerekeningssystemen voor WLR-C en doorgifte en de toepassing daarvan uiterlijk vier maanden na inwerkingtreding van de marktanalysebesluiten ter goedkeuring aan het college voor te leggen. De beoordeling van die systemen en van de toepassing daarvan alsmede de vaststelling van de maximaal door Ziggo en UPC te hanteren tarieven krijgt zijn beslag in tariefbesluiten. Op beide tariefbesluiten is zowel de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Awb als de Europese consultatie- en notificatieprocedure als bedoeld in artikel 6b.2 van de Tw, van toepassing. Het college zal aan het begin van het WLR-C implementatieproces een voorstel doen voor het proces waarin de tariefregulering geoperationaliseerd zal worden. 3.2 Organisatie binnen OPTA
De implementatie is binnen OPTA belegd in twee separate projecten:

a. Referentieaanbod en operationalisering. Projectleider is Martijn Meijers (tel. 070 ­ 315 9288), per e-mail te bereiken via WLR-C@opta.nl respectievelijk doorgifte@opta.nl. b. Tariefregulering. Projectleider is Frank Vergouwen (tel. 070 ­ 315 9279), per e-mail te bereiken via F.Vergouwen@opta.nl.


4. Industry Group WLR-C

Op grond van de marktanalysebesluiten dienen UPC en Ziggo uiterlijk 17 mei 2009 hun voorstel voor het referentieaanbod WLR-C bij het college in te dienen en op hun website bekend te maken. De bespreking van dit aanbod tussen UPC en Ziggo en marktpartijen wordt door het college georganiseerd in de Industry Group WLR-C (IG WLR-C), die door OPTA zal worden voorgezeten.

4.1 Uitnodiging tot deelname aan IG WLR-C1 Bij deze nodigt het college marktpartijen (potentiële afnemers) uit om zich voor deelname aan de IG WLR-C aan te melden. Aanmelding dient te geschieden uiterlijk 8 mei 2009 door middel van een e- mail aan WLR-C@opta.nl, onder vermelding van de naam of namen van de personen die namens uw onderneming zullen deelnemen, inclusief hun contactgegevens. Overigens behoudt het college zich het recht voor om ten aanzien van de omvang en samenstelling van de klankbordgroep enige beperkingen op te leggen.

4.2 Eerste bijeenkomst IG WLR-C
De eerste bijeenkomst van de IG WLR-C zal zijn op vrijdag 29 mei 2009, van 10.00 tot uiterlijk 12.30


1 Met betrekking tot het referentieaanbod voor doorgifte zullen marktpartijen te zijner tijd door het college worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Industry Group doorgifte (IG doorgifte). Dit laat onverlet dat partijen direct na inwerkingtreding van de marktanalysebesluiten om doorgifte kunnen verzoeken. OPENBARE VERSIE 4





uur en ten kantore van OPTA. Deze bijeenkomst zal enerzijds gewijd zijn aan het verdere proces (planning, prioritering, werkafspraken) en anderzijds aan een eerste bespreking van de dan voorliggende referentieaanbiedingen.


5. Ten slotte

Het college vertrouwt erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met nadere vragen kunt u zich wenden tot de in het briefhoofd vermelde contactpersoon.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT,

namens het college,
Plaatsvervangend hoofd afdeling Markten

drs. J.G.J. Keetelaar

OPENBARE VERSIE 5