Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 maart 2009

Goed, verantwoord en transparant bestuur in de culturele sector: bekendheid met cultural governance fors gestegen.

Bijna 80% van de culturele instellingen in Nederland is bekend met het onderwerp cultural governance en meer dan de helft past de beginselen geheel of gedeeltelijk toe. Dit blijkt uit het onderzoek dat Stichting Kunst & Zaken door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek van de gemeente Rotterdam heeft laten uitvoeren. De resultaten zijn recentelijk gepubliceerd in het rapport `Cultural governance in Nederland: de stand van zaken. Tweemeting 2008'.

De professionalisering en verzakelijking van de kunst- en cultuursector maakt nadenken over de kwaliteit van besturen en toezicht houden belangrijk. Onder cultural governance wordt verstaan: goed, transparant bestuur en adequaat toezicht in de culturele sector. Om culturele instellingen te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van good governance is in 2006 de 'Code Cultural Governance' ontwikkeld.

Tweemeting
Het recentelijk uitgebrachte rapport is het vervolg op de Nulmeting uit 2004 en de Eénmeting uit 2006 en beschrijft niet alleen de actuele stand van zaken betreffende cultural governance, maar geeft ook inzicht in de toepasbaarheid van de code. Naast de uitwerking van het totale onderzoek, staan er in de publicatie conclusies en aanbevelingen voor de toekomst.

Percentages
Belangrijke vaststelling is dat de bekendheid met cultural governance de afgelopen jaren opvallend is gestegen. In 2004 was de bekendheid nog 36%, in 2006 was deze 47% en in 2008 is de bekendheid 77%. Daarnaast is ook de toepassingsgraad toegenomen. In 2008 past 54% van de culturele instellingen de beginselen van cultural governance geheel of gedeeltelijk toe. In 2006 werd dit gedaan door 41% en in 2004 door 28% van de instellingen.

Conclusie
Hoewel de bekendheid met cultural governance enorm gegroeid is de afgelopen jaren, blijft aandacht voor het onderwerp nodig. Van de instellingen die onbekend zijn met cultural governance blijken vooral de kleinere organisaties minder goed op de hoogte te zijn. Daarnaast is in de gehele sector wat betreft de daadwerkelijke implementatie van good governance nog een slag te slaan. Stichting Kunst & Zaken is er van overtuigd dat goed bestuur, adequaat toezicht en transparante verantwoording meer ruimte kan creëren voor de artistieke ambities van culturele instellingen.

Stichting Kunst & Zaken
Stichting Kunst & Zaken heeft als doel het management van culturele instellingen duurzaam te versterken met kennis en expertise uit het bedrijfsleven. Kunst & Zaken houdt zich bezig met het professionaliseren van de bedrijfsvoering en het verstevigen van de financiële slagkracht van culturele organisaties. Daarnaast wordt de kennis en ervaring uit de creatieve sector ingezet voor bedrijven bij hun ontwikkeling en innovatietrajecten. Het programma Cultural Governance is één van de programma's van Stichting Kunst & Zaken. In opdracht van het ministerie van OCW werkt het programma sinds 2002 aan het vergroten van de bekendheid en toepassing van de cultural governance.



Ingezonden persbericht